Jak přežít dlouhou cestu na dovolenou a mít z ní radost? Profesionálové odkryli karty!

Ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

6. července 2019 19:08

Většina z nás už zažila cestu letadlem. Pokud z Prahy letíte jen do Bruselu nebo třeba na dovolenou do Řecka, trošku nepohodlí několik hodin přežijete. Jenže co když vás čeká noční let třeba do Singapuru? Cestující ekonomickou třídou jistě potvrdí, že by využili nějaké ty rady, jak si cestu co nejvíce zpříjemnit.

Pracovníci aerolinek se tak spojili a vytvořili seznam věcí, ve kterých lidé často chybují. Když na jejich rady dáte, velmi často i ušetříte peníze na dovolenou. Nejlevnější letenky totiž seženete každé úterý v půl třetí odpoledne. Lidé mají ve zvyku plánovat cestu o víkendu, kdy taky dochází k největšímu prodeji letenek. Během pondělí pak letecké společnosti seznam vytřídí a v úterý nabízejí levně nevyprodaná místa.

Důležitým pravidlem je dostatečný příjem tekutin. Spousta lidí má problémy s dýcháním nebo na dovolené nepříjemně zjišťují, že je bolí v krku. Za všechno může právě nedostatečná hydratace. Na odbavení vám jistě veškeré tekutiny seberou, ale před nástupem do letadla jsou na letištích obvykle dostupné alespoň automaty s pitím, nezapomeňte proto mít vždy po ruce láhev s vodou.

Pokud vám nevadí si na let trochu přivstat nebo naopak na letiště dorazit v pozdních hodinách, velmi pravděpodobně máte vyhráno, pokud vám vadí během letu neklidné malé děti. Cestování s batolaty je velmi často už tak náročné, že si rodiny s malými dětmi radši připlatí za letenky v obvyklé denní době.

I v dnešním silně automatizovaném světě si nezapomeňte vzít nějakou hotovost do kapsy. Pokud jsme měli smůlu během rezervace letenek a získali nepříliš uspokojivá místa, v letadle pak můžete uplatit kohokoliv, o jehož místo máte větší zájem. Žádná pravidla aerolinek ohledně těchto praktik neexistují, ve skutečnosti je letuškám jedno, kam se usadíte.

Stejně tak buďte dochvilní a na letiště přijďte s předstihem. Posádka často odmítne opozdilce pouštět na palubu zvlášť v případě, že se jedná o velmi obsazený let. Největší smůlu obvykle také mívají ti s nejlevnější letenkou. Ve vzácných případech, kdy došlo k takzvanému overbooking, tedy že společnost prodala víc letenek, než má k dispozici sedadel, jsou nejčastěji postiženi ti, kteří zaplatili taky nejméně peněz.

V neposlední řadě vás jistě zajímá, jak získat co nejvíce z nabízených služeb. Pokud si vyberete místa vzadu, pak se můžete spolehnout na to, že k vám letušky dorazí ve velmi krátké době. Většinou je personál usazen v místech v zadních částech letadla. A pokud obsluhu s úsměvem a slušností požádáte, pak vám klidně dopřejí i sklenku alkoholu navíc.

Jisté nevýhody však zadní sedadla mají. Jednak budete poblíž toaletám a nemůžete se tudíž spolehnout na klidný odpočinek, jídlo vám bude také naservírováno jako poslednímu. A v horších případech si už nebudete moci ani vybírat z nabídky menu a budete se muset spokojit s tím, co na vás zbylo.

Témata: dovolená cestování