V minulosti byla káva spojována se zvýšenými zdravotními riziky. Výzkumy z posledního desetiletí však naznačujeí, že pití kávy může mít pro zdraví pozitivní účinky, uvedl server BBC.
Kofein je nejpopulárnější psychoaktivní látkou na světě a lidé pijí kávu, přirozený zdroj kofeinu, již celá staletí. Přesto jsou dlouhodobě názory na její vliv na zdraví smíšené.
„Tradičně byla káva vnímána negativně,“ říká Marc Gunter, profesor epidemiologie rakoviny na Imperial College London a bývalý vedoucí sekce výživy a metabolismu v Mezinárodní agentuře pro výzkum rakoviny (IARC). „Výzkumy z 80. a 90. let dospěly k závěru, že lidé, kteří pijí kávu, mají vyšší riziko kardiovaskulárních chorob, ale od té doby se to změnilo.“
Podle Guntera, který se zabývá rozsáhlými populačními studiemi, dnes vědci disponují údaji od stovek tisíc pijáků kávy. Co tedy tato data říkají – přináší konzumace kávy prospěch nebo riziko?
Káva byla spojována se zvýšeným rizikem rakoviny, protože obsahuje akrylamid, karcinogenní látku, která se vyskytuje i v jiných potravinách, například v toastech či hranolkách. IARC však v roce 2016 dospěla k závěru, že káva není karcinogenní, pokud se nepije velmi horká – nad 65 °C. V přehledu z roku 2023 vědci argumentují, že zatím není dostatek důkazů, které by akrylamid v kávě jednoznačně spojovaly s rizikem rakoviny.
Nové studie ukazují, že káva by mohla mít dokonce ochranný vliv. Některé výzkumy naznačují, že konzumace kávy může být spojena s nižším rizikem některých druhů rakoviny.
V roce 2017 Gunter zveřejnil výsledky studie, která sledovala pití kávy u půl milionu lidí napříč Evropou po dobu 16 let. Ti, kteří pili více kávy, měli nižší riziko úmrtí na srdeční onemocnění, mrtvici a rakovinu. Tyto výsledky jsou v souladu s výzkumy z jiných částí světa, včetně USA, a novějšími studiemi z Velké Británie.
Gunter říká, že mezi vědci panuje dostatečná shoda na tom, že lidé, kteří pijí až čtyři šálky kávy denně, mají méně nemocí než ti, kteří ji nepijí vůbec.
Kávu pije řada lidí, kteří mají nezdravé návyky, jako je kouření nebo špatná strava. Gunterova studie dokonce naznačuje, že pokud káva skutečně snižuje riziko srdečních chorob a rakoviny, její vliv může být silnější, než si myslíme – protože se zdá, že překonává negativní dopady těchto nezdravých návyků.
To platí pro kávu s kofeinem i bez něj. Studie ukazují, že i káva bez kofeinu obsahuje podobné množství antioxidantů jako běžná káva, a Gunter nenašel rozdíly ve zdravotním stavu mezi lidmi, kteří pijí kávu s kofeinem, a těmi, kteří dávají přednost bezkofeinové.
Přestože máme mnoho populačních studií, tyto výsledky nevypovídají o příčinné souvislosti. Lidé, kteří pijí kávu, mohou být obecně zdravější než ti, kteří se jí vyhýbají, říká Peter Rogers, který na Univerzitě v Bristolu studuje vliv kofeinu na chování, náladu a pozornost.
Lidé, kteří pravidelně pijí kávu, mívají také vyšší krevní tlak, což by mohlo zvyšovat riziko kardiovaskulárních onemocnění. Rogers však říká, že zatím neexistuje důkaz, že vyšší krevní tlak spojený s pitím kávy zvyšuje riziko těchto onemocnění.
Pokud jde o konzumaci kávy během těhotenství, doporučení bývají velmi nejasná. Přehled studií z roku 2022 našel souvislost mezi pitím kávy před a během těhotenství a potratem. Vzhledem k tomu, že šlo o populační studii, mohly za tento vztah stát i jiné faktory, například kouření, které zvyšuje riziko potratu.
Esther Myers, dietoložka a generální ředitelka EF Myers Consulting, provedla přehled 380 studií a dospěla k závěru, že čtyři šálky kávy denně pro dospělé a tři pro těhotné by neměly mít nepříznivé účinky. Food Standards Agency však doporučuje těhotným ženám omezit konzumaci kávy na maximálně dva šálky denně. Recenze starších studií naznačuje, že těhotné ženy by měly kávu zcela vynechat, aby snížily riziko potratu a nízké porodní váhy.
Kromě zdravotních rizik a přínosů kávy ovlivňuje kofein také náš mozek a nervovou soustavu. Studie zjistily, že genetické rozdíly mohou ovlivňovat, jak rychle tělo kofein metabolizuje. Lidé, kteří pijí kávu pravidelně, však nemají výraznější potřebu zvyšovat dávky kvůli závislosti. Rogers dodává, že „existuje nízké riziko závislosti na kofeinu – pokud někomu kávu odejmete, necítí se dobře, ale netrpí silnou touhou po ní.“
Na tom, jakým způsobem si kávu připravujete, pravděpodobně nezáleží. Gunter ve svých studiích zjistil, že různé druhy kávy, včetně espressa, filtrované a instantní kávy, jsou spojeny s podobnými zdravotními přínosy. Studie z roku 2018 však zjistila, že pití mleté kávy má na délku života silnější vliv než pití kávy instantní či bez kofeinu – ačkoliv i tyto varianty jsou zdravější než kávu nepít.
S dostupnými důkazy Gunter uzavírá, že pití až čtyř šálků kávy denně by mohlo mít pro zdraví výhody, včetně nižšího rizika srdečních chorob a rakoviny.
„Je logické, že pokud člověk něčeho pije příliš, pravděpodobně to není zdravé, ale není dost důkazů, že pár šálků denně by bylo škodlivých,“ říká.
Témata: káva