Policie varuje řidiče! Nadýchat můžete nejen po alkoholu! Stačí třeba ústní voda!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

17. července 2018 15:45

Slovenská policie upozorňuje řidiče, že krátce po použití ústní vody či vypití jedné ze značek nealkoholického piva nemusí obstát v dechové zkoušce. V takovém případě mají požádat hlídku o krátké odložení kontroly.

Slovensko stejně jako například ČR pod hrozbou pokut či trestního stíhání uplatňuje nulovou toleranci alkoholu pro řidiče motorových vozidel.

Při policejním testu se figuranti podrobili dechové zkoušce po užití vybraných výrobků či potravin, kromě ústní vody a nealkoholického piva také kompotu, sladkostí, léků či mléčného výrobku.

Nejvyšší hodnotu alkoholu v dechu zjistil test po použití ústní vody, nižší po konzumaci jednoho z nealkoholických piv. Při opakovaném testu po uplynutí čtvrthodiny již lidé alkohol v dechu neměli.

"Veřejnost upozorňujeme na právo požádat policejní hlídku foukat 15 minut po zastavení, aby se z těla odboural minimální alkohol zastoupený v některých produktech každodenní spotřeby," uvedla policie.

Podle Ľubomíra Straky z ústavu soudního lékařství je čekací doba nevyhnutelná kvůli alkoholovým výparům, které zůstávají v ústech. Měření podle něj mohou zkreslit i ovocné džusy, kapky či ústní spreje s obsahem lihu.

Témata: Policie ČR řidiči