Miloš Zeman a zdravotní stav: Jaké problémy ho trápily?

Miloš Zeman, prezident ČR

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

10. října 2021 16:57

Zdravotní stav prezidenta budí pozornost dlouhodobě. Už jako předseda Poslanecké sněmovny (1996 až 1998) a premiér (1998 až 2002), neskrýval vášeň pro tabák a nezříkal se alkoholu. V době, kdy předsedal vládě, se opakovaně potýkal s ledvinovou kolikou, v září 2001 byl kvůli ní několik dní hospitalizován. K jeho známým zdravotním potížím patřil i úraz z března 2001, kdy si při státní návštěvě Indie natáhl šlachy na noze a několik dní používal hůlku.

V době, kdy se chystal vstoupit do přímé prezidentské volby, absolvoval Miloš Zeman malé chirurgické zákroky. Nejprve mu v únoru 2012 v nemocnici Na Bulovce operovali šlachu v palci levé nohy, o půl roku později se podrobil operaci očí, při níž mu v Ústřední vojenské nemocnici v Praze odstranili šedý zákal. Mezi prvním a druhým kolem volby vzbudilo pozornost jeho přiznání, že denně vypije "pět nebo šest skleniček vína a skleniček slivovice tak dvě nebo tři".

Zemanova životospráva se stala věcí veřejnou po převzetí funkce prezidenta v březnu 2013. Například v květnu téhož roku, když při odemykání komory s korunovačními klenoty působil unaveně a několikrát zavrávoral. Podle oficiálního prohlášení měl virózu, v médiích se spekulovalo o opilosti. V srpnu 2013 pak lékaři nově ustaveného konzilia oznámili, že Zeman trpí polyfunkční neuropatii, což bývá neurologická komplikace při cukrovce, kvůli které hůře cítí nohy.

Během prvního roku prezidentského mandátu se Zeman potýkal i se zraněním, které si koncem října 2013 přivodil doma, když v noci upadl a narazil kolenem do skříně. Šéf jeho lékařského konzilia Martin Holcát vyloučil, že by za úrazem mohl být alkohol nebo mrtvice, jak spekulovala některá média. Se zraněním se tehdy prezident léčil více než měsíc, zpočátku se pohyboval na vozíku, později s pomocí berlí, pak začal používat hůlku.

Během roku 2017 působil Zeman mnohokrát unaveně, zřejmé to bylo především při jeho cestě do Číny a Vietnamu. Hrad přičítal únavu náročnému programu. Sám Zeman se v září 2016 svěřil, že se mu zlepšily hodnoty cukrovky, zatímco neuropatie zůstává na stejné úrovni, v listopadu 2017 hovořil o tom, že mu "odešla cukrovka". Jeho lékař Miloslav Kalaš vysvětlil, že ke snížení hodnot glykemie přispělo dodržování diety a prezidentovo výrazné zhubnutí. Za velké riziko Kalaš označil Zemanovo kuřáctví.

Prezident, který mívá při veřejných vystoupeních problémy s chůzí a od prvního zvolení na Pražský hrad výrazně zhubl, se ke svému zdraví vyjádřil v červnu 2019. Řekl tehdy, že chce omezit kouření, protože kvůli němu trpí nechutenstvím. Nechutná mu maso a jí jen sladké.

V říjnu 2019 Zeman absolvoval čtyřdenní rekondiční pobyt v ÚVN. Lékaři opět konstatovali, že je v dobré kondici. Nemocnice uvedla, že Zeman se lečí pro poruchu výživy spočívající v úbytku a narušené funkci svalů, zejména nohou. Podle nemocnice absolvoval rehabilitační cvičení a byla mu aplikována intenzifikovaná výživa, 7. listopadu kancléř Vratislav Mynář oznámil, že prezidentovi se vrací chuť k jídlu.

Loni v srpnu skončil prezident Zeman v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) v Praze kvůli zlomenině pravé paže, poté musel podstoupit operaci. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka se prezidentovi stal úraz poté, co se po sledování večerních zpráv v televizi rozhodl jít bez hole a upadl. Zeman byl operován v celkové narkóze, do paže mu byl implantován titanový šroub. Bez ortézy na zlomené ruce vystoupil Zeman na veřejnosti poprvé při svém vánočním projevu.

V polovině září se Zeman opět ocitl v ÚVN, kde strávil osm dní. Podle Hradu šlo o rekondiční pobyt, během kterého prezident podstoupil několik vyšetření a dostával infuze. Od té doby je Zeman v Lánech, kde absolvoval několik pracovních schůzek se zástupci vlády a opozice, přijal také maďarského premiéra Viktora Orbána.

Témata: Miloš Zeman