Kde rostou houby? Takové jsou nynější rady odborníků!

Houby, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

31. května 2020 17:03 | Aktualizováno: 31. května 2020 19:26

Také houbařskou sezonu výrazně ovlivnila epidemie nového koronaviru, pomalu však mezi lidmi opět roste zájem o houby. Pro radu si můžete zajít i k odborníkům. Kde nyní podle mykologů houby rostou?

Vzhledem k nedávným srážkám by se jarní nebo časně letní druhy hub mohly objevovat častěji a lidé by je mohli nalézat v trávnících, na okrajích lesů či polí. Určitou naději pro další růst hub pak mykologové vidí ve srážkách a teplotách mezi 15 až 19 stupni.

Podle odborníků jsou houby hodně nevyzpytatelné. I když se lidem může zdát, že počasí jejich růstu nahrává, nemusí to tak být. Pokud podle mykologů lidé dosud něco nacházeli, tak to bylo spíše z náhodných pochůzek kolem bydlišť, z tamních hájků nebo luk.

V tuto dobu by měly růst některé druhy jarních hub, jako je závojenka podtrnka, a začít by se mohly objevovat i májovky a některé hřibovité houby. V okolí Prahy už došlo k nálezu hřibu kováře.

Omezení pohybu kvůli koronavirové nákaze připravilo v březnu a dubnu mykology o návštěvy lidí v jejich poradnách. Lidé na dlouhé vycházky, při kterých by nacházeli houby, nechodili, a neměli tedy ani důvod chodit si pro radu do mykologických poraden.

Témata: Houby houbařstí