A je to venku! Odborníci konečně zjistili, co jíst, abychom žili co nejdéle!

Ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

4. května 2019 11:30

Dieta bohatá na proteiny sice vede ke snížení hmotnosti, ale urychluje stárnutí a vznik s ním spojených nemocí. Ani příliš mnoho sacharidů a cukrů nedělá dobře. Níže uvedené zásady naopak pomáhají bojovat proti aktivaci genů zodpovědných za stárnutí, píše italský deník Corriere della Sera.

Stravu dlouhověkosti, kterou uvádíme a která je jednou z mnohých, sestavil profesor Valter Longo a doktorka Romina Inès Cervigniová, bioložka z jeho nadace.

Jaké proteiny tedy jíst? Jezte ryby, ale vyhýbejte se těm, které v sobě mají vyšší obsah rtuti. Je třeba jíst méně proteinů, ale v dostačujícím množství: každý den zhruba 0,7 až 0,8 gramů na jeden kilogram tělesné váhy. Po pětašedesátce či sedmdesátce mírně tento přísun proteinů zvyšujte tak, abyste nepřicházeli o svalovou hmotu.

Například muž vážící 70 kilogramů by měl denně zkonzumovat asi 56 gramů proteinů obsažených ve dvou porcích masa o 90 gramech nebo dvě porce ryby o 100 gramech. Na internetu jsou četné kalkulačky pro výpočet správného množství proteinů, které je vhodné denně sníst.

Omezte co nejvíce příjem nasycených tuků přítomných například v tlustém mase, smažených jídlech, másle, margarínu, plnotučném mléce, tučných sýrech, sádlu, smetaně, vejcích, uzeninách či vnitřnostech.

Naopak jezte nenasycené tuky obsažené například v extra panenském olivovém oleji, suchém ovoci a rybách, ale také v ořeších, slunečnicových semínkách či v sojovém a lněném oleji.

Snižujete také příjem jednoduchých cukrů včetně sladkých nápojů.

Zvyšte konzumaci složených sacharidů, výrobků z celozrnné mouky, například těstovin či chleba, brambor či celozrnné rýže. Přijímejte dostatečné množství vitamínů a složených sacharidů, které jsou potravou pro mozek.

Jezte a vybírejte si kvalitní ingredience, které jedli naši předci, využívejte tradiční, ale zdravé recepty babiček.

V případě nadváhy jezte dvě jídla denně a mezi nimi svačinu. Dopřejte si například snídani a jedno další jídlo a pak svačinu s nízkým obsahem kalorií, ale obsahující dostatečné množství živin. Jezte v rozmezí 12 hodin, například snídani v osm ráno a skončete s jídlem před 20. hodinou.

Podle vlastních potřeb se můžete občas postit. Kontrolujte si váhu, ale také objem v pase: velké břicho může být spojeno s nebezpečím vzniku cukrovky, vysokého krevního tlaku a srdečních onemocnění.

Témata: Lidé lékaři jídlo