Ibalgin změnil složení! Část lidí ho nemůže užívat! Jste mezi nimi?

Ibalgin

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

30. dubna 2019 21:47

Ibalgin patří mezi nejužívanější léky v Česku. Nově ale nemůže tento přípravek využívat každý, jako tomu bylo dosud. Mohla by se totiž u někoho objevit silná alergická reakce!

Obecně platí, že mírné akutní bolesti, jako jsou bolesti zad, kloubů, hlavy, či menstruační a další, si většinou Češi léčí sami . Často se uchylují k volně prodejným analgetikům. Nejčastěji užívanými léky proti bolesti jsou ty, které obsahují účinnou látku ibuprofen – to je případ i Ibalginu.

Ten v lékárnách najdeme třeba ve formě gelu, ale i klasických tabletek. A právě ty se teď změní. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) informoval, že dochází ke změně složení potahových tablet Ibalgin 200 i Ibalgin 400.

Nově bude lék obsahovat monohydrát laktosy. Neměli by jej tedy už užívat ti, kteří trpí alergií na laktózu. „Pacienti se vzácnými dědičnými problémy s intolerancí galaktózy, úplným nedostatkem laktázy nebo malabsorpcí glukózy a galaktózy by neměli tyto přípravky užívat,“ varuje SÚKL.

„Pacienti s velmi nízkou aktivitou laktázy z důvodu chronických gastrointestinálních onemocnění a děti se závažnou alergií na bílkoviny kravského mléka (které pomocná látka laktóza může ve stopovém množství obsahovat) by tyto přípravky měli používat s opatrností,“ dodává ústav.

Složení Ibalginu 600, který je v Česku k dostání pouze na lékařský předpis, zůstává stejné jako dřív.

Témata: Lidé léky Ibalgin