Lékaři varují! Čechům hrozí v lesích nebezpečí! Přišlo dříve, než se čekalo!

Ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

19. dubna 2019 18:25

Vzhledem k teplému počasí se už nyní začala objevovat klíšťata! Lidé si ale jejich hrozbu stále méně uvědomují, a jen loni se od klíšťat nakazilo encefalitidou 712 lidí. Za tři roky se toto číslo zvýšilo o dvojnásobek.

Klíšťata jsou aktivní, jakmile průměrná teplota stoupne nad pět stupňů. Nutná je proto častá kontrola míst jako jsou podpaží, třísla a podkolenní jamky, kde se klíšťata vyskytují nejčastěji. 

To ale Češi často podceňují, o čemž svědčí i statistiky. Za tři roky se počet nakažených klíšťovou encefalitidou zdvojnásobil. V roce 2015 jich bylo 251, loni už 712. Očkovaná je asi čtvrtina populace, hlavně děti.

Nejvíc lidí se loni nakazilo v Jihomoravském a Olomouckém kraji. Česko ale každoročně mívá spolu s pobaltskými zeměmi jedny z nejvyšších počtů nakažených encefalitidou v Evropě. 

Klíšťata přenášejí dvě nebezpečná onemocnění. Lymeská borelióza se léčí pomocí antibiotik, proti viry způsobené klíšťové encefalitidě neexistuje léčba, jen očkování. Zatímco borelióza se přenáší po 24 hodinách, k nákaze virem encefalitidy stačí přisátí trvající dvě hodiny.

Pacienti po nakažení encefalitidou obvykle trpí horečkou s bolestí hlavy, kloubů či svalů. Pokud nemocní dodržují klidový režim, nemoc obvykle ustoupí do dvou až sedmi dní. Jinak může přejít v zánětlivé postižení mozkových blan.

Nemocní s boreliózou jsou unavení a mají zvýšenou teplotu. Typická červená skvrna v místě přisátí klíštěte či bodnutí jiného hmyzu může mít vybledlý střed, objevuje se asi u poloviny nakažených. Ve druhé fázi mohou být postiženy klouby, centrální nervový systém a někdy také srdce.

Ochrana před boreliózou, bakteriálním onemocněním, zatím neexistuje, dá se ale léčit. Proti klíšťové encefalitidě odborníci doporučují očkovat. Ochrana nastupuje při zkráceném očkovacím schématu za čtyři týdny od první dávky. Očkování není hrazené z veřejného zdravotního pojištění, pojišťovny na něj ale přispívají řádově stovky korun za rok. Jedna vakcína stojí asi 1500 korun, k vybudování ochrany jsou třeba dvě dávky v odstupu 14 dní až tří měsíců, další pak do roka. Přeočkování je nutné po třech, později po pěti letech.

Témata: češi klíšťata