Pijete ráno kávu? Okamžitě přestaňte, varují vědci!

Káva

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

10. dubna 2019 11:48

Celkovou pohotovost organizmu pomáhá zvyšovat hormon zvaný kortizol, který tělo produkuje v kůře nadledvin. Nejvíce energie máme ihned po probuzení, jelikož je jeho hladina nejvyšší. Uvolňuje se postupně během dne. Výrazný úbytek kortizolu pociťujeme zejména kolem 9-10 hodiny ráno a pak odpoledne mezi 13:30 – 17:00. Kdy je tedy nejlepší doba na kávu?

Kávu bychom si neměli dávat hned po probuzení, ale například k pozdější snídani, na cestě do práce, či po obědě a po cestě z práce, aby nám dodala pocit zvýšené energie. Pozor také na pití ve večerních hodinách, kdy u citlivých jedinců může negativně ovlivnit kvalitu spánku.

Hormon, který nám energii dávkuje podobně jako kofein, se jmenuje, jak už bylo zmíněno, kortizol. Nejvyšší hladina hormonu je hned po probuzení a nejméně ho naopak máme večer před spaním. Drobné výkyvy je možné pozorovat i během dne.

Takzvané životabudiče, jako například káva, by tedy měly přijít ve chvíli, kdy se jeho hladina snižuje. Ideální čas pro kávu je tedy spíše dopoledne, než brzo ráno (9.00-10.00) a pak během odpoledne (13:30-17.00).

Dle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) jsou tři až čtyři šálky kávy denně pro zdravého dospělého člověka naprosto v pořádku. Pozor bychom si měli dát naopak s pitím kávy před spaním.

Témata: Lidé káva