Povrchní Češi? Neuvěříte, kolik z nich se "cpe" hamburgery!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

6. dubna 2019 10:11

Chtěli bychom žít zdravěji, ale nemáme na to čas. To potvrzuje nový průzkum na 525 respondentech. Z průzkumu plyne, že polovina z Čechů míří minimálně jednou měsíčně na jídlo do řetězců rychlého občerstvení, každý čtvrtý se zde stravuje dokonce každý týden.

Stravování ve fast foodech se u Čechů stále těší vysoké oblibě. Podle zmíněného průzkumu do nich alespoň někdy zamíří téměř 85 % Čechů starších 18 let. Minimálně jednou za měsíc je navštíví více než polovina, čtvrtina se zde stravuje dokonce každý týden. Nejčastěji se jedná o mladé lidi do 26 let, častěji o muže. Není překvapením, že mezi zbývajícími 15 % respondentů, kteří fast food nenavštěvují vůbec, převládá generace dnešních šedesátníků.

Průzkum také ukázal, že vnímání fast foodů se u Čechů za posledních 25 let, kdy se u nás restaurace s rychlým občerstvením začaly otvírat, příliš nezměnilo. Stále je to pro ně místo, kde se mohou rychle najíst. „Nemáme čas na pořádná jídla. Pokud se chce průměrný člověk na služební cestě rychle najíst, aby toho stihl za den co nejvíce udělat, zamíří do nějakého fast foodu na jídlo, u kterého má pocit, že ho zasytí,“ popisuje Marek Farník ze společnosti Ugo ve zprávě, kterou obdržel server stars24.cz.

Zvyšující poptávku Čechů po zdravějším životním stylu dobře ilustruje další údaj z průzkumu, podle kterého by se 80 % respondentů rádo stravovalo zdravěji. Z tohoto hladu po okamžitě dostupných, ale čerstvých a zdravějších jídlech vznikly nové typy fast foodů, které nabízejí zdravou a nutričně vyváženou stravu. Freshbary či Salaterie začínají dobývat nejen velká, ale i menší města.

Témata: Lidé češi jídlo mcdonald's