Vědci objevili další superpotravinu! Každý ji má doma, jí ji ale málokdo!

Ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

17. března 2019 17:26 | Aktualizováno: 18. března 2019 1:19

Říká se, že všeho moc škodí. Ale i zde platí, že existuje výjimka - ovesné vločky. Ty jsou tak zdravé, že nám nemohou ublížit ani při každodenním konzumaci. Právě naopak, jsou pro náš organismus velmi prospěšné.

Z ovesných vloček se připravuje řada pokrmů spadajících do kategorie “zdravé výživy”, především müsli, a používají se též při výrobě celozrnného pečiva. Jsou cenným zdrojem řady živin. Ovesné vločky jsou lehce stravitelné a známé svým obsahem lehce rozpustné vlákniny.

Jak jsme již zmiňovali, jsou zdrojem rozpustné vlákniny a proto jsou spojovány s pozitivními účinky na srdce. Ovesné vločky jsou bohaté na vápník a draslík, které úspěšně snižují krevní tlak. Jedna studie zveřejněná v časopise American Journal of Clinical Nutrition dokonce ukázala, že konzumace celých zrn snižuje riziko ischemické choroby srdeční.

Studie ukázaly, že ve srovnání s cornflaky nás ovesné vločky výrazně více zasytí a tak udržují hlad na uzdě. Pocit hladu se dostavuje později.

Ovesné vločky obsahují makroživiny jako je měď, železo, zinek a fosfor. Mají nízký obsah tuku a velmi malé množství nasycených tuků. Jsou ale naopak bohaté na bílkoviny.

Velký obsahy vlákniny ve vločkách napomáhá lepšímu zažívání a má příznivý vliv na trávicí systém. Natáhne do sebe toxiny, usazené ve střevech, čímž přispívá k detoxikaci a očistě organismu. Vločky účinně odstraňují zácpu a snižují riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Důležitá je však pravidelná konzumace.

Snídaně obsahující ovesné vločky vám poskytne potřebnou energii na celý den. Budete mít možnost dokončit každodenní úkoly bez pocitu únavy.

Ovesné vločky jsou velmi prospěšné při snižování rizika cukrovky díky nízkému glykemickému indexu. Ten pomáhá pomalu vyprázdnit obsah žaludku a tím ovlivňuje hladinu cukru v krvi a zlepšuje citlivost na inzulín. Nedávná studie, která je zveřejněna v časopise American Journal of Clinical Nutrition zjistila, že konzumace potravin s nízkým glykemickým indexem je spojena s menším odporem inzulínu a nižším výskytem diabetu 2. typu.

Témata: jídlo Vědci