Kupujete si brýle v supermarketu? Lékaři jsou v šoku!

Ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

26. února 2019 18:39

Celá řada Čechů si kupuje levné tzv. hotové brýle, které jsou dostání v supermarketech a dalších obchodech. Člověk si přitom jejich používáním může  způsobit vážné oční problémy.

Dioptrické brýle nosí kolem šesti milionů Češek a Čechů. Jejich počet může být i vyšší - řada lidí totiž nejde k očnímu lékaři, aby jim zrak vyšetřil, a podle výsledků optik zhotovil brýle s dioptriemi na míru, ale pořídí si levné tzv. hotové brýle.

Brýle na čtení potřebuje podle statistik téměř každý člověk nad 40 let věku. Každý desátý člověk s dioptrickou vadnou brýle vůbec nenosí. Část lidí pak řeší problémy se zrakem nákupem brýlí v drogeriích, na čerpacích stanicích a v tržnicích.

Tyto brýle ale nejsou vhodné pro každého. Volně prodejné brýle se totiž hodí pouze pro lidi, kteří mají na každém oku stejný počet dioptrií a netrpí žádnou další vadou. Takových lidí je ale málo.

Hotové brýle by podle lékaře měli lidé používat jen jako nouzové řešení. Jsou určeny na krátkodobé čtení například etiket v obchodě, právě k tomuto účelu se před 30 lety začaly v USA vyrábět. Hotové brýle nejsou vycentrované na oči daného člověka, a tak mohou při dlouhodobém nošení způsobit šilhání, bolesti hlavy a rychlejší únavu, upozornil lékař.

Univerzální brýle mají základní dioptrie ve škále zhruba od 0,5 do 4,5 a jsou pouze na čtení. Brýle na dálku se v drogerii neprodávají. Volně prodejné brýle na čtení nekorigují astigmatismus, což je vada, která znemožňuje rozeznávání detailů.

Témata: Lidé lékaři