Sklenka vína denně? Zapomeňte! Vědci zjistili, co s námi dokáže!

Alkohol, ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

22. února 2019 19:19

Žádná bezpečná hranice konzumace alkoholu neexistuje, varují odborníci. Podle výsledků nové studie může i střídmá konzumace alkoholických nápojů výrazně zvýšit riziko vzniku demence.

Závěry studie, kterou vypracovali odborníci z National Health Service (NHS), přicházejí se zjištěním, že i malé změny v životním stylu mohou u lidí středního věku výrazně snížit riziko vzniku demence. O zjištění informoval britský deník The Daily Mail.

Odborníci tvrdí, že dokonce i dospělí, kteří si dopřávají alkohol pouze v rozumné míře, jsou demenci výrazně náchylnější než abstinenti. Nebezpečnou se tak může stát konzumace sedmi až čtrnácti jednotek alkoholu týdně. Jednotkou (dávkou) alkoholu se rozumí zhruba jedno malé pivo, sklenice vína či malý panák.

Kromě vyvarování se alkoholu může být před touto závažnou mozkovou chorobou vhodnou prevencí také úbytek na váze a aktivní životní styl. V současnosti demencí trpní asi osm set padesát tisíc Britů. Lze nicméně očekávat, že v příštích deseti letech se dané číslo vyšplhá až k jednomu milionu.

Témata: Lidé Alkohol