Pijete dietní kolu? Nová studie amerických vědců vás rozhodně nepotěší

Coca Cola, ilustrační fotografie

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

16. února 2019 21:44 | Aktualizováno: 17. února 2019 5:01

Výrobci limonád nás roky přesvědčují o tom, že uměle slazené nápoje jsou zdraví prospěšné. V posledních letech se ale objevují vědecké studie, které tvrdí pravý opak. Dietní kola vám může způsobit předčasnou smrt.

Možná si myslíte, že tím vašemu zdraví prospíváte, podle nové studie, kterou publikoval časopis Stroke, ale riskujete pitím uměle slazených dietních limonád předčasnou smrt. Stačí přitom vypít jen dvě plechovky denně. Zjištění je výsledkem výzkumu dvou amerických zdravotnických organizacích.

Předmětem výzkumu bylo více než 80 tisíc žen ve věku mezi 50 a 79 lety. Jen něco málo přes pět procent vypije denně dva a více dietních nápojů, u takových žen je ale o 23 % procent větší riziko mrtvice a o 29 % procent větší pravděpodobnost srdečního onemocnění. Této skupině navíc hrozí předčasná smrt z téměř jakéhokoliv důvodu.

Autoři výzkumu však poukazují na fakt, že studie mluví pouze o korelaci, nikoliv o prokazatelném dopadu pití uměle slazených dietních nápojů na lidské zdraví. „Nevíme, jaké nápoje přesně tyto ženy pily, takže ani nevíme, která sladidla mohou být škodlivá,“ říká hlavní autorka studie Yasmin Mossavar-Rahmaniová.

„Dost obézních lidí pije v dobré víře nízkokalorické nápoje, aby redukovali svůj kalorický příjem. Jak však ukazuje naše studie, uměle slazené nápoje nemusí být neškodné a jejich zvýšená konzumace zvyšuje riziko mrtvice nebo infarktu,“ dodává Mossavar-Rahmaniová.

Už dříve byly dietní limonády, ačkoliv se tváří jako zdraví prospěšné nápoje, spojeny se zvýšeným rizikem demence a obezity. American Heart Association doporučuje lidem, aby pili nejlépe čistou vodu.

Témata: Coca-Cola nápoje zdraví věda