Pupínky na kůži: Mohou značit akné, cystu i rakovinu!

Lidé, ilustrační fotografie

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

10. února 2019 16:52

Lidé, které trápí akné, často nemají ponětí o tom, co vlastně znamená. Mnohdy se ho snaží zbavit sami tím, že si vymačkávají pupínky. To je ale podle odborníků velmi nebezpečné. Navíc existují různé typy akné, nejtěžším typem jsou cysty a uzliny.

Trápí vás pupínky různého zbarvení? Nebo bojujete s neústupným akné? Server Business Insider shrnul hlavní typy znamének a pupínků, které na svém těle můžete najít. Některé jsou škodlivé a některé zcela bezbranné. 

Někteří lidé se doslova vyžívají v tom, když si nějaký pupínek mohou vymáčknout. Cítí u toho jistou úlevu, dobrý pocit z toho, že v podstatě očistily část svého těla od "odpadků". I když patříte mezi vášnivé bojovníky s kde jakým pupínkem, nikdy nemůžete zcela přesně vědět, odkud se který pupínek vzal. Často ani netušíte, z čeho se vlastně skládá.

To, co se skrývá uvnitř pupínku, záleží zejména na typu znaménka. 

Pokud se vám zničehonic objeví v obličeji tečky tmavého nebo bílého zbarvení, s největší pravděpodobností jde o mrtvé kožní buňky. Nejde o nic výjimečného, kožní buňky odumírají všem lidem a neustále, tato znaménka někdy zpozoruje úplně každý. Obsahem takových teček je zpravidla kožní bakterie Propionibacterium acnes a také kožní maz (mastná látka vylučovaná drobnými žlázami uvnitř vašich pórů).

Mnoho lidí si přitom myslí, že tmavé tečky jsou spojené s nečistotami. Za tmavé nebo světlé zbarvení může podle AMERICKÉHO Národního institutu pro zdraví množství kyslíku. V případě bílých pupínků zůstává "ucpávka" pod povrchem kůže a zůstává tak bílá. Při vystavení se kyslíku pupínek mění svou barvu na hnědočernou.

Oba dva typy pupínků jsou vytrvalé a mohou na vaši kůži být dlouhou dobu, pokud je nevymáčknete. Někdy se tak mohou stát opravdu velkými. 

Někdy je zanesený pór tak podrážděný, že se jeho stěny rozpadnou a tělo vyšle signál bílým krvinkám, aby se tímto poškozením zabývaly. To způsobí zarudnutí, bolest a zánět v oblasti pupínku. Vzniknou pak tzv. papuly nebo pustuly. Papuly jsou uzavřené červené ranky, které jsou poměrně tvrdé a někdy i bolestivé. Pustuly jsou červené pupínku s bílou hlavou uprostřed. Věc, kterou z nich vytáhnete, je hnis, který obsahuje mrtvé bílé krvinky. 

Cysty a uzliny jsou nejzávažnější formou akné. Tyto pupínky jsou větší a bouřlivější, mnohem otravnější než papuly a pustuly. Oba typy jsou ve své podstatě záněty, navíc bolestivé a umístěné hluboko v kůži, cysty obsahují navíc hnis. 

Podle většiny odborníků (včetně americké dermatologické akademie ADD) je vhodnější, aby pupínky byly odstraňovány zkušeným dermatologem. Bakterie z vašich rukou totiž mohou způsobit další pupínky případně i infekci. Bez vhodné domácí techniky můžete navíc stav pupínku ještě zhoršit, případně po něm může zůstat trvalá jizva. 

Lékaři mohou odstranit menší pupínky pomocí nástrojů, jako je komedonový extraktor. Těžší akné, jako jsou uzliny a cysty, se léčí medikamenty, které zmírňují opuchnutí.

Témata: Lidé nemoci