Jak bojovat s nachlazením? Léky jsou vyhozené peníze!

Nachlazení, ilustrační fotografie

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

10. ledna 2019 22:11

Trpíte kašlem, rýmou, ucpaným nosem, bolestí v krku, únavou, pocitem chladu, kýcháním a bolestí hlavy? Pak jste bezesporu nachlazení a zřejmě hledáte lék, který by vám na tuto nepříjemnou nemoc zabral. Léky proti nachlazení jsou ale vyhozené peníze a pacienti by se měli radši spoléhat na tradiční kúru s čajem, citrónem a medem.

Léky proti nachlazení dostupné bez receptu jsou například v britských lékárnách velký byznys, který ročně vynáší tři miliardy liber (115 miliard korun), napsal list The Daily Telegraph.

Některé složky těchto léků podle odborníků mohou nemocným pomáhat, například potlačením rýmy nebo zmírněním teplot. Většinou jde ale o vyhozené peníze.

Lékaři totiž tvrdí, že léky proti nachlazení jsou holý nesmysl. Jen málo důkazů podle britských doktorů svědčí o tom, že by některé léky proti kašli měly výraznější účinek.

"Nejjednodušším a nejlacinějším prostředkem proti krátkodobému nachlazení jsou ale možná domácí prostředky obsahující citrón a med," uvedla zpráva britských všeobecných lékařů.

Nachlazení jako virové onemocnění podle nich nelze žádným lékem časově omezit, obvykle choroba ustoupí až poté, co se s ní imunitní systém nemocného vyrovná. Léky proti nachlazení sice pomohou se zmírněním průvodních potíží, nemoc ale vyléčí jen těžko.

Témata: Lidé nemoc