Díváte se rádi na televizi? Podle lékařů vám hrozí rakovina, infarkt, mrtvice a cukrovka!

Ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

23. prosince 2018 11:00

Lékaři mají špatnou zprávu pro milovníky nicnedělání. Pokud sledujete televizi sedm hodin denně, pak se u vás o 47 procent zvyšuje pravděpodobnost, že zemřete na takové choroby jako je rakovina, infarkt, mrtvice, cukrovka či Parkinsonova nemoc.

Platí to ovšem také o dlouhém vysedávání u počítače nebo o dlouhých hodinách strávených v křesle s knihou. Uvedl to italský Národní ústav pro výzkum rakoviny.

Vědci sledovali 221.000 osob ve věku od 50 do 71 let, které byly v době začátku studie zdravé. Ti, kdo přiznali, že sledují televizi tři až čtyři hodiny denně, měli o 15 procent vyšší pravděpodobnost, že zemřou na nějakou z výše uvedených chorob, než ti, kteří uvedli, že se na televizi dívají méně než hodinu denně.

Ukázalo se také, že osoby, které seděly před televizí sedm a více hodin, měly o 47 procent vyšší pravděpodobnost, že zemřou již v době, kdy se tato studie konala.

Vědci ve svém výzkumu brali v úvahu i další faktory, například špatné stravovací návyky, kouření a pití alkoholu. Zjistili, že bez ohledu na tyto nezdravé návyky je riziko onemocnění v souvislosti s dlouhým vysedáváním před televizí stejné.

Témata: Lidé lékaři nemoci televize