Jak zůstat fit i v důchodu? Vědci vydali návod pro seniory!

Důchodci, ilustrační fotografie

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

12. prosince 2018 11:06 | Aktualizováno: 12. prosince 2018 22:18

Vitaminy, minerály a esenciální nenasycené mastné kyseliny: jestliže je strava zdravá a vyvážená, překypuje talíř antioxidanty a je prvním štítem proti stárnutí nejen pleti, ale i těla.

Nechť strava je tvou medicínou, říkal již Hippokratés. Správná výživa znamená energii, ideální hmotnost, dobrou náladu, schopnost těla bránit se infekcím a přispívá i k udržení kvality pleti. Samozřejmě nejsme všichni stejní a známky času částečně závisejí na genetické výbavě. Avšak životní prostředí a životní styl stárnutí také přímo ovlivňují.

Antioxidanty jsou spojencem mládí. Dávejme přednost jídlům, která je obsahují. Právě antioxidanty bojují proti volným radikálům, látkám přítomným v organismu, které přispívají ke stárnutí buněk.

Konzumujme hodně vitaminu E. Ten je přítomen v ořeších a v mandlích. Dávejme přednost rostlinným olejům (v čele se slunečnicovým, ořechovým, řepkovým a olejem z vinných hroznů), celozrnným potravinám, tučným rybám, ale také semínkům slunečnice, která jsou vynikající zbraní proti stárnutí pleti.

Důležité je přijímat i dostatek vitaminu A, který se mimo jiné podílí na správné elastičnosti pleti. Jeho hlavními zdroji jsou vejce a mléčné výrobky. Vitamin A rovněž obsahuje beta karoten, antioxidant přítomný v zelenině jako jsou tykve, pastinák, ale také tuřín či mrkev.

Dalšími zdroji antioxidantů, vitaminů B5 a B8, které napomáhají hydrataci pleti, jsou maso, vaječný žloutek, houby, luštěniny (čočka, fazole, hrášek), celozrnné potraviny a samozřejmě ovoce a zelenina. Vitamin B8 se skrývá v kuřecím mase, ovoci a zelenině.

Pokud jde o vitamin C, který navíc působí proti únavě a vyzbrojuje tělo proti infekcím, podílí se na dobrém zdraví buněk. Nalezneme jej v ovoci v čele s mandarinkami, citrony a pomeranči, v kiwi, v malpígiích (acerolách), v jablcích a hruškách.

K dobrému fungování organismu jsou nezbytné stopové prvky. Podílejí se na struktuře buněk a tkání a bojují zejména proti oxidačnímu stresu. Důležitý je selen, který nalezneme v česneku, cibuli, zelí, rybách, luštěninách a vejcích. Měď je přítomna v houbách, mořských plodech, pšenici a ovsu, v sóji a pepři. Zinek je obsažen rovněž v mořských plodech, rybách, v červeném mase a vejcích. Hořčík najdeme v ořeších, celozrnné pšenici, v ananasu a v rýži.

Pro buňky jsou důležité rovněž esenciální nenasycené mastné kyseliny. Jsou považovány za "dobrý tuk". Omega 3 a 6 kyseliny jsou nezbytné, protože si je tělo nevyrábí. Přispívají k fungování mozku, především neuronů, ale také udržují hydrataci pleti a posilují membránu kožních buněk. Zdrojem omega 3 kyselin jsou mastné ryby, jako je tuňák, losos, sardinky, makrela či sleď, ale také rostlinné oleje. Ořechový, řepkový nebo lněný jich obsahují nejvíce.

Omega 6 najdeme v arašídovém oleji či v oleji z vinných hroznů. Musíme dávat pozor na to, že oba tyto typy omega kyselin působí opačně. Abychom plně využili jejich blahodárného účinku, jejich přísun musí být vyvážený, aby se jejich účinky navzájem nerušily. Nejlepší rovnováhu zajišťuje ořechový olej.

Témata: důchodci jídlo