Spíte u televize? Podle lékařů si pořádně zahráváte!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

14. listopadu 2018 11:59

Televize naproti posteli, mobilní telefon, tablet nebo notebook na nočním stolku – to je běžný obrázek mnohých českých ložnic. Elektronika používaná bezprostředně před usnutím ale zdravému spánku škodí, navíc není prospěšná ani pro zrak.

Oči se nepřestávají pohybovat ani během spánku. Kvalitní spánek je ale pro zdraví oka velmi důležitý. Ložnice by měla být dobře zatemněná, televizi nebo počítač je lepší vypnout alespoň hodinu před usnutím, stejně tak je dobré odložit hodinu před usnutím mobilní telefon.

„Modré světlo, které vyzařuje většina elektroniky i některé LED žárovky, významně negativně ovlivňuje kvalitu spánku, potlačuje tvorbu hormonu melatoninu, který se tvoří jen za tmy a který reguluje usínání a jednotlivé fáze spánku," uvedl ve zprávě, kterou obdržel server stars24.cz, přednosta sítě očních klinik Gemini Pavel Stodůlka.

Podle něj během spánku tělo, a tedy i oči regenerují, a proto nekvalitní nebo nedostatečný spánek může způsobit například únavu očí, suchost očí, otoky víček a jiné potíže. Většina chytrých mobilních telefonů už sice má funkci žlutého světla, která displej se stmíváním automaticky přepne, i tak by lidé měli od koukání do mobilu nechat oči před spaním odpočinout.

Překvapivě se dá spát i s otevřenýma očima, jedná se ale o vzácnou a závažnou poruchu, která může být pro zrak nebezpečná. „Pokud je oko ve spánku otevřené, rohovka není dostatečně chráněná a dochází k jejímu vysychání a později pak k zánětům, poškození rohovky a následným poruchám vidění. Spánek s otevřenýma očima způsobují poruchy přímo v oku nebo víčku," dodal Stodůlka.

V případě oka může jít o vývojovou poruchu, takzvané velké oko nebo oko, které příliš vystupuje z očnice - to se objevuje u lidí s onemocněním štítné žlázy, u nádorových onemocnění, zánětů nebo například po úraze. V případě víček se často jedná o obrnu lícního nervu nebo o poúrazový stav či stav po zánětech, kdy může být oční víčko příliš volné, takže nedostatečně kryje ve spánku oko. Vždy je tuto poruchu důležité včas konzultovat s očním lékařem, který doporučí vhodnou léčbu.

Témata: Lidé lékaři televize spánek