Lékaři bijí na poplach! Hledají 300 tisíc Čechů! Jsou vážně nemocní a neví o tom!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

13. listopadu 2018 12:42

Hledá se 300 000 Čechů. Takto by zněl titulek pomyslného inzerátu plicních lékařů, kteří se snaží najít ty, jež mají závažnou plicní nemoc a neví o tom. Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) v ČR ročně „zabije“ 3 500 lidí, fatálním následkům choroby se lze přitom vyhnout včasným zahájením léčby a změnou životních návyků. Nemocí trpí zhruba 800 tisíc Češek a Čechů. Statisíce z nich ale neví, že v sobě neléčitelnou nemoc mají.

V počátečních stadiích ji však lidé zaměňují za astma, nebo její projevy ignorují. Od letošního října startuje dvouletý pilotní screeningový program, který pomůže odhalit nemoc včas. Plicní lékaři jej představují v rámci Světového dne CHOPN, jenž letos připadá na 21. listopadu.

Plošného screeningu se zúčastní lidé ve 13 krajích České republiky. Projekt realizuje Národní screeningové centrum Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) ČR a Česká pneumologická a ftizeologická společnost (ČPFS) ve spolupráci s praktickými lékaři Společnosti všeobecného lékařství (SVL).

„Vybraný plicní lékař začne úzce spolupracovat se 4 až 5 praktickými lékaři. Ti mu budou posílat rizikové pacienty k preventivní prohlídce. Podle plánů by tak během dvouletého projektu mělo touto prohlídkou projít až 7 000 rizikových osob. Člověk, který splní rizikové faktory, jako je věk nad 40 let, kouření průměrně 1 krabičky denně po dobu 10 let, zadýchávání se při klidné chůzi do prvního či druhého patra, může přímo oslovit plicního lékaře zapojeného do projektu. Tedy i v případě, že jeho praktický lékař se projektu neúčastní. Seznam zapojených plicních lékařů uveřejní ÚZIS a ČPFS na svých internetových stránkách. Když se podobný screening prováděl v Itálii, Dánsku nebo ve Velké Británii, našli pneumologové CHOPN u 10–35 % účastníků,“ vysvětluje ve zprávě, kterou obdržel server stars24.cz, MUDr. Vladimír Koblížek Ph.D., přednosta Plicní kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové a Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové a vědecký sekretář ČPFS.

Právě včasné odhalení nemoci umožní efektivnější léčbu, což by reálně mohlo pomoci zkvalitnit život nemocných a snížit úmrtnost na CHOPN. Pilotní projekt, financovaný Evropským sociálním fondem (Operačním programem Zaměstnanost), ověří, zda by mohl být tento screening v budoucnu zaveden v České republice celoplošně.

V současnosti se s CHOPN u plicních lékařů léčí přibližně 300 000 pacientů, dalších zhruba 300 000 o své nemoci zatím neví. Zpočátku se nemoc projevuje jako chronický kašel, lidé se zadýchávají, vykašlávají hleny a jsou unavení. Pokud se zavčas nezačnou léčit a nepřestanou okamžitě kouřit, končí desítky z nich ročně s výrazným zhoršením příznaků (těžkou exacerbací) na akutním příjmu českých nemocnic.

„Záchranky je přiváží ve stavu, kdy nemohou dýchat, kašlou, jsou zmatení a vzplanutí nemoci je přímo ohrožuje na životě,“ říká ve zprávě, kterou obdržel server stars24.cz, MUDr. Martina Vašáková, Ph.D., předsedkyně ČPFS a přednostka Pneumologické kliniky 1. LF UK a Thomayerovy nemocnice.

„Léčba exacerbace CHOPN je pro zdravotní systém velmi nákladná a stojí tisíce korun na pacienta. Zbytečně tak zatěžuje zdravotní systém, protože drtivému počtu těchto příhod by se dalo vhodnou a včasnou léčbou předejít. Kromě toho každá taková příhoda snižuje plicní funkce konkrétního pacienta,” dodala.

CHOPN mají z 80 % kuřáci, přestat kouřit je tak prvním pokynem, který pacient od lékaře kromě diagnózy uslyší. Kromě pilotního screeningového programu se pneumologové pokusí zachytit pacienty při tradičním dnu otevřených ambulancí plicních lékařů, jenž chystají v 82 ambulancích ve všech krajích České republiky. 

Co je CHOPN?

Chronická obstrukční plicní nemoc se nejčastěji označuje jako kuřácký kašel, který většina lidí bere na lehkou váhu. Ve skutečnosti ale jde o vážnou nemoc, která je ve skutečnosti kombinací dvou chorob: chronické bronchitidy a rozedmy plic.

Nemoc způsobuje vážné poškození plic, při němž se postupně uzavírají plicní kanálky. Vyvolává také pneumotorax, tedy nahromadění vzduchu v pohrudničním prostoru, a způsobuje plicní embolii, při níž se uzavřou plicní tepny krevní sraženinou.

Léčba proti nemoci neexistuje. Lékaři se zaměřují pouze na zmírnění příznaků a co nejlepší kvalitu života nemocného pacienta, odstranit její následky ale nedokáží. Nemoc je nezvratná.

To v praxi znamená, že i když nemocný kuřák přestane kouřit, jeho zdravotní stav se do normálu nikdy nevrátí. Nemoc ale nevzniká jen u kuřáků, častá je i lidí pracujících v hůře dýchatelném prostředí nebo prostředí se škodlivými plyny a prachem.

Nemoc se projevuje především kašlem, který je intenzivní hlavně po ránu a dochází při něm k vykašlávání hlenů. Dalším příznakem je ztížené dýchání, dušnost a zadýchávání se. Pokud trpíte alespoň tři měsíce v roce nepříjemným dráždivým vlhkým kašlem, měli byste zvážit návštěvu svého lékaře.

Podle odborníků touto nemocí v jednom ze čtyř stádií trpí kolem 700 až 800 tisíc lidí. Pokud se nemoc zachytí včas, tedy v prvním stádiu, lze nemocnému obvykle dopřát život bez většího omezení. Lidé ve čtvrtém stádiu obvykle nejsou schopni dýchat bez přístrojů a i posazení se na posteli u nich vyvolá takové zadýchání, jako kdyby uběhli maraton.

Témata: nemoc Lidé češi lékaři