Češi v ohrožení? Téměř milion jich trpí smrtelnou nemocí! Neví o ní a nedá se léčit!

Lékaři

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

3. listopadu 2018 11:36

Více než 800 tisíc Češek a Čechů. Tolik lidí podle lékařů trpí chronickou obstrukční plicní nemocí. Více než půl milionu z nich ale neví, že v sobě neléčitelnou nemoc mají. A ročně na ni zemřou tisíce lidí.

Podle statistik České pneumologické a ftizeologické společnosti na nemoc ročně zemře zhruba 3500 lidí. Čtyři pětiny z nich si za nemoc mohou díky kouření sami, roli ale hraje i prašné prostředí, nevhodné zaměstnání a smog. 

Chronická obstrukční plicní nemoc se nejčastěji označuje jako kuřácký kašel, který většina lidí bere na lehkou váhu. Ve skutečnosti ale jde o vážnou nemoc, která je ve skutečnosti kombinací dvou chorob: chronické bronchitidy a rozedmy plic.

Nemoc způsobuje vážné poškození plic, při němž se postupně uzavírají plicní kanálky. Vyvolává také pneumotorax, tedy nahromadění vzduchu v pohrudničním prostoru, a způsobuje plicní embolii, při níž se uzavřou plicní tepny krevní sraženinou.

Léčba proti nemoci neexistuje. Lékaři se zaměřují pouze na zmírnění příznaků a co nejlepší kvalitu života nemocného pacienta, odstranit její následky ale nedokáží. Nemoc je nezvratná.

To v praxi znamená, že i když nemocný kuřák přestane kouřit, jeho zdravotní stav se do normálu nikdy nevrátí. Nemoc ale nevzniká jen u kuřáků, častá je i lidí pracujících v hůře dýchatelném prostředí nebo prostředí se škodlivými plyny a prachem.

Nemoc se projevuje především kašlem, který je intenzivní hlavně po ránu a dochází při něm k vykašlávání hlenů. Dalším příznakem je ztížené dýchání, dušnost a zadýchávání se. Pokud trpíte alespoň tři měsíce v roce nepříjemným dráždivým vlhkým kašlem, měli byste zvážit návštěvu svého lékaře.

Podle odborníků touto nemocí v jednom ze čtyř stádií trpí kolem 800 tisíc lidí. Pokud se nemoc zachytí včas, tedy v prvním stádiu, lze nemocnému obvykle dopřát život bez většího omezení. Lidé ve čtvrtém stádiu obvykle nejsou schopni dýchat bez přístrojů a i posazení se na posteli u nich vyvolá takové zadýchání, jako kdyby uběhli maraton.

Témata: Lidé nemoc lékaři