Jak na nachlazení? Lékaři zjistili, co zabírá lépe než čaj a léky. Máme to doma všichni

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

21. října 2018 14:40

Milovníci sladkého, zpozorněte. Podle nové studie je totiž na kašel nejlepší čokoláda. S překvapivým tvrzením, které určitě potěší všechny čokoholiky, přišel uznávaný lékař a profesor britské univerzity v Hullu. Čokoláda podle něj zklidní krk lépe než sirup proti kašli.

Čokoláda léčí kašel. Podle britského lékaře a profesora Alyna Morice účinkuje dokonce lépe než sirup proti kašli i osvědčené domácí metody, jako je třeba čaj s medem a citronem. Doktor Morice se účastnil zatím největší studie o lécích proti kašli, která probíhala po celé Evropě.

Vědci při něm testovali i novou tabletku obsahující kakao a zjistili, že se po ní pacientům ulevilo během dvou dnů. Čokoládová medicína navíc zastavila nejen kašel, ale také zabránila nachlazení a vážnější chorobě.

Nešlo ale o první výzkum zabývající se léčivými účinky čokolády, věnovali se mu i výzkumníci z londýnské Imperial College. Přišli na to, že theobromin, alkaloid kakaovníku vyskytující se v čokoládě potlačuje nutkání zakašlat více než kodein, užívaný v různých sirupech proti kašli.

Vysvětlení je podle lékařů jednoduché. Čokoláda je lepkavější a mazlavější než standardní kapky proti kašli, takže lépe chrání nervová zakončení v krku a tím zmírňuje škrábání v krku a potřebu kašlat. Uklidňující jsou ze stejného důvodu i med a různé sladké sirupy. Čtvereček čokolády je ale podle profesora Morice nejlepší možností.

"Pití horkých nápojů včetně horké čokolády nebude mít stejný efekt, protože je v krku nemáme dost dlouho. Nejlepší je proto cucat kousek čokolády," vysvětlil lékař pro portál Daily Mail. Studie zároveň potvrdila, že existuje jen jeden typ kašle. "Lidé by měli opustit tu směšnou představu, že existují různé typy kašle, které vyžadují jiné léčebné postupy. Je to mýtus a nesmysl," dodal Alyn Morice.

Témata: Lidé nemoc