Drsné přiznání lékařů: Diety nefungují! Tady je důvod!

Ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

23. září 2018 13:54

Návodů a tipů na zaručeně spolehlivé diety je na internetu mraky. Většina z nich ale podle vědců nefunguje, a to z jednoho prostého důvodu. Nedají se totiž uplatnit globálně.

Zdravá výživa a diety jsou stále aktuálním tématem a ovlivňují životy mnoha lidí. Se zajímavým zjištěním ale nyní přišli izraelští vědci – podle nich je totiž glykemický index, tedy jak rychle dokáže tělo zpracovat glukózu z potraviny, u různých lidí odlišný. Informoval o tom server Science News.

Vědci týden zkoumali úroveň glukózy v krvi u 800 lidí. „Lidé jedli běžnou snídani, kterou jim výzkumníci poskytli. Ačkoliv všichni dobrovolníci jedli stejné jídlo, úroveň krevní glukózy se po jeho konzumaci u každého značně lišila," uvádí server.

Podle výzkumníků zde hraje roli například hmotnost, hladina cholesterolu, kvalita spánku, ale také stav mikrobů v těle člověka. Rozdíly jsou přitom tak drastické, že jídlo, které může být pro jednoho člověka zdravé, může druhému naopak škodit. Populární univerzální diety tak představují závažný problém.

Vědcům se zároveň podařilo vytvořit počítačový algoritmus, který je schopen tyto faktory zvážit a posoudit, které jídlo bude mít na konkrétního člověka dobrý vliv. Další možností jsou pak výživoví poradci, kteří tyto faktory také dokáží zohlednit.

Témata: nadváha hubnutí Zdraví lékaři