Českem se šíří svrab! Foto, jak vypadá, a co vám může způsobit

Svrab

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

15. července 2023 12:44

Podle údajů Státního zdravotního ústavu přibývá případů svrabu. Během pololetí bylo zaznamenáno 4873 případů, zatímco za celý předchozí rok bylo nahlášeno 5276 případů.

Původcem tohoto svědivého onemocnění je parazit zákožka svrabová. Přenos parazitů obvykle probíhá přímým kontaktem s kůží nemocné osoby, zejména při pohlavním styku, v teplém prostředí na lůžku nebo při spánku v jedné posteli. Infekce je také možná nepřímým kontaktem s nakaženým ložním prádlem nebo oblečením. Nízká hygienická úroveň, promiskuita a život v institucích přispívají k šíření tohoto onemocnění.

Odborníci uvádějí, že případy svrabu se objevují buď izolovaně nebo ve formě lokálních epidemií, například ve školách, nemocnicích, noclehárnách, různých lůžkových zařízeních, ubytovnách nebo ve věznicích. Epidemie obvykle probíhají v cyklech dlouhých přibližně 15 až 20 let.

Na území Česka se v minulosti vyskytly velké epidemie během první a druhé světové války, stejně jako v roce 1970, kdy bylo hlášeno přes 15 000 případů, a v roce 1993, kdy bylo zaznamenáno přes 14 000 případů. Loni bylo nemocných téměř 5300 a letos bylo přes pololetí nahlášeno téměř 4900 případů.

Typickým příznakem svrabu je intenzivní svědění, které se obvykle projevuje především v noci po zahřátí v posteli. Vyrážky se často vyskytují na oblastech s tenčí kůží, jako jsou zápěstí, kotníky, mezery mezi prsty, genitálie, pas, pupek nebo vnitřní strany stehen. Pro úlevu a léčbu je často nutné použít speciální masti a krémy, které se aplikují opakovaně na celé tělo. Je také důležité vyměnit infikované oblečení a vyprat postižené ložní prádlo, aby se minimalizovalo riziko opakované infekce.

Témata: Svrab