Jak zahnat kocovinu? Vědci zveřejnili rady, které zaručeně fungují

Alkohol, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

14. července 2018 11:10

Ne nadarmo se říká, že alkohol je metla lidstva. Stavy, které způsobuje, mohou být z dlouhodobé hlediska až život ohrožující, při občasném užívání jsou ale jen velmi nepříjemné. ranní kocovina není nic, co by si kdokoliv užíval, přesto se jí dá velmi rychle zbavit. Paradoxně ale vůbec nezabírají léky nebo káva, jak je často doporučováno.

Lidské tělo dokáže za hodinu zpracovat jeden alkoholický nápoj představovaný třetinkou piva, 1,5 deci vína nebo malým panákem tvrdého alkoholu. Dejte si víc a v krevním oběhu se vám začne hromadit alkohol. Co to znamená? Vědecky vzato a prakticky provedeno jste pod vlivem.

Následujícího rána se ale probudíte s kocovinou. A existuje mnoho skutečných i domnělých léků, které mají pomoct se s tímto stavem vypořádat. Žádný z nich vás nevyléčí, ale existují způsoby, jak minimalizovat nepříjemné pocity, přežít nejhorší stavy a urychlit zotavení.

Většina z dostupných zdrojů doporučuje především pít spoustu tekutin, zvláště pak vody. Alkohol dehydruje, proto doplnit tekutiny a udržet dostatečně zavodnění pomáhá minimalizovat bolest hlavy a rychleji zpracovat alkohol v krevním oběhu. Pokud nemůžete vypít dostatek vody, pak sáhněte po zeleninových míchaných džusech, málo osoleném kuřecím vývaru nebo sycených nápojích bez kofeinu.

Důležité je také vyspat se z toho. S ohledem na to, že jste zřejmě byli pěkně dlouho vzhůru, zatímco jste popíjeli, se spánek zdá být rozumnou volbou. Vyspěte se, pak se napijte, něco malého snězte a dejte si ještě šlofíka. A další večer jděte do postele brzy.

Nejspíš vás bude bolet hlava, ale odolejte pokušení spolknout některý z běžných prášků proti bolesti. Jakékoli vedlejší účinky se alkoholem v krevním oběhu násobí. Aspirin stejně jako alkohol ředí krev. Paracetamol může znásobit škody napáchané na játrech, kterým už jste ublížili alkoholem. Ibuprofen může způsobit krvácení žaludku. Proto buďte opatrní. Zkuste nejdřív hlavu otupit něčím studeným, třeba balíčkem ledu nebo mokrým ručníkem. Pokud přece jen sáhnete po prášku na bolest, vypijte s ním dostatečné množství vody.

Vypijte také nějaký sportovní energetický nápoj. Ty jsou pro žaludek relativně snadno stravitelné, doplní potřebné látky a pomohou udržet organismus hydratovaný.

Jezte i vejce. Ty obsahují cystein, neesenciální aminokyselinu, která pomáhá odbourávat toxický vedlejší produkt alkoholového metabolismu - acetaldehyd - na relativně neškodnou kyselinu octovou.

Pokud na ně nemáte chuť a nechce se vám s nimi připravovat, vrhněte se na banány. Všechna diuretika včetně alkoholu zbavují tělo draslíku, což vyvolává pocity malátnosti. Jíst banány nebo další potraviny s bohatým obsahem draslíku pomáhá tento deficit napravit; stejně účinné jsou z tohoto hlediska sportovní energetické nápoje.

Kromě vody pijte také čaj ze zázvoru s citronem a medem. Zázvor je dlouhodobě známý přírodní způsob jak bojovat proti nevolnosti. Čínští lékaři pravidelně předepisují zázvor na žaludeční problémy. Med je zdrojem výživných látek a citron poskytuje kyselinu citrónovou a vitamín C.

Rovněž si i zacvičte. Může to znít jako poslední věc, do níž byste byli ochotni se pouštět, ale jakýkoli druh fyzické aktivity pomůže urychlit schopnost vašeho těla vyplavit alkohol z oběhového systému. Buďte ale opatrní, dbejte na dostatečný příjem vody nebo sportovních nápojů, protože už tak budete začínat dehydrovaní a další tekutiny vypotíte. Ale jestli je pro vás problém i vstát z postele, pak cvičení asi nebude ten nejlepší nápad.

Zkusit byste ale mohli dopotácet se alespoň do sprchy. Mnozí lidé přísahají na sprchu se střídáním studené a teplé vody. V každém případě vám to nemůže ublížit, pokud tedy nejste tak opilí, abyste se utopili.

Témata: Alkohol Lidé