Jak se dožít vyššího věku? Choďte do knihovny, radí vědci

Knihkupectví, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

17. června 2023 11:25

Návodů na to, jak se dožít vysokého věku, už bylo napsáno mnoho. Některé z nich jsou zřejmé, například nekouřit a nepít alkohol, občas si zacvičit a konzumovat zdravou stravu. Studie zveřejněná v časopise Social Science and Medicine ale ukazuje, že i čtenáři si prodlužují život

Dlouhodobá studie, do které se zapojilo 3 635 osob, ukázala, že ti, kteří si vychutnávají čtení - konkrétně více než 3,5 hodiny týdně - žijí v průměru o dva roky déle než nečtenáři. 

Zdá se, že to má co do činění se zlepšováním kognitivních schopností spíše než s jakýmkoli jiným souvisejícím faktorem, včetně věku, pohlaví, vzdělání, rasy, zdraví, bohatství, rodinného stavu a depresivních tendencí, uvádí server IFL Science.

Během 12leté studie výzkumný tým vedený Avnim Bavishim z Fakulty veřejného zdraví Yale University rozdělil zkoumané osoby do tří skupin: ti, kteří vůbec nečetli, ti, kteří četli 3,5 hodiny týdně nebo méně, a ti, kteří četli více než 3,5 hodiny týdně.

Dokonce i lidé z druhé skupiny, tedy příležitostní knihomolové, měli o 17% menší pravděpodobnost, že zemřou během sledovaného období, než ti, kteří nečtou.  Je ale dobré poznamenat, že tento účinek může být spojen pouze s knihami a nikoli s jinými formami čtecího materiálu – nepočítají se tedy například časopisy nebo noviny.

Další víceleté studie v průběhu let ukázaly, že počítačové hry jsou také vynikajícími způsoby, jak zvýšit schopnost inteligence a učení, což přináší další výhody v životě. Přesto se zdá, že v tomto okamžiku vládnou knihy. Spisovatel Stephen King jednou řekl, že „knihy jsou jedinečně přenosná magie" a zdá se, že měl pravdu, dodává server.

Témata: Vědci Lidé