Chodíte v létě bosí nebo nosíte žabky? Podle lékařky vás čekají problémy

Lidé

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

4. června 2023 9:54

Bereme si je, když jdeme na nákupy, do města, i na dovolenou na pláž. Řada lidí si bez žabek neumí představit léto. Jejich výhodou je, že jsou lehké, skladné a noha se v nich nepotí. Jak ale poukazují odborníci, zároveň nám tato oblíbená letní obuv může způsobit problémy.

V parném počasí snad neexistuje nic horšího, než mít na nohou těžkou uzavřenou obuv. Jak ale poukazují experti, ani žabky nejsou to pravé ořechové.

Pokud nosíme otevřenou obuv, vystavujeme naše nohy většímu riziku pořezání, lámání nehtů, puchýřů, štípanců, spálení sluncem nebo skopnutí palců. Navíc hrozí, že nám v žabkách uklouzne noha, což může skončit přinejlepším vyvrtnutím kotníku.

Ale existují i mnohem horší věci. Doktorka Christina Longová z baptistického střediska Wake Forest Baptist Medical Center v Severní Karolíně varuje, že nošení žabek může způsobit záněty, otoky a bolest, obvykle podél vnitřní či vnější holenní kosti kvůli malému neviditelnému zranění tkáně, problémy se šlachami a bolesti zad.

Pediatrička, která se zabývá chirurgií kotníku, argumentuje tím, že žabky výrazně mění váš přirozený krok. Říká, že žabky mohou také způsobit bolestivý zánět známý jako plantární fasciitida (nebo syndrom patní ostruhy).

„Žabky nenabízejí oblouk nebo podporu podpatku a musíte je uchopit prsty, abyste je udrželi. Pokud je budete nosit příliš dlouho nebo při těžké činnosti, můžete si způsobit mnoho různých problémů,“ tvrdí lékařka. Poškození šlach se navíc může léčit i několik měsíců. Pokud nedojde ke správné léčbě a noha bude zatěžována před úplným uzdravením, může to vést až k trvalému poškození.

Žabky jsou také nepoužitelné v případě některých úkolů a činností jako je běh, pěší turistika, řízení nebo při téměř všech druzích sportu. Pokud tedy opravdu chce žabky nosit, měli byste je podle Longové na nohou mít jen po krátkou dobu.

„Žabky jsou dobré pro krátkodobé použití, zvláště pokud mají alespoň nějakou podporu klenby a polstrovanou podrážku. Jsou vhodné na nošení na pláži, kolem bazénů, sprchy a v šatně v tělocvičně, na krátké výlety do obchodu. Pokud chcete cítit vánek proti noze, můžete vždy vyzkoušet robustnější boty, jako jsou sandály, které jsou více flexibilní při ohýbání vašich prstů,“ radí odbornice.

Témata: Lidé obuv