Vědci učinili zajímavý objev. Nejde jen o to, co jíte, ale s kým

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

31. května 2023 11:33

Člověk by měl jíst nejméně pětkrát denně, menší porce a hodně zeleniny a ovoce. To vše vědci opakují už dlouhá léta. Jenže jak se ukazuje, ani to nestačí aby byl člověk zdravý a vyhnul se problémům s váhou. Podle studie také hraje roli to, s kým svůj oběd či svačinu konzumujete.

U mužů, kteří jedí o samotě, existuje o 45 procent vyšší riziko vzniku obezity, zjistila nová studie. Výzkumníci z jedné z nemocnic v jihokorejském Soulu také nalezli spojení mezi jedením o samotě, vysokým krevním tlakem a vysokým cholesterolem.

Jejich výsledky ukázaly, že zdravotní důsledky jedení o samotě mají negativní dopad na muže i ženy, tyto účinky však byly mnohem častější právě u mužů.

Do studie, o které informuje server The Independent, se zapojilo 7 725 dospělých, kteří byli požádáni, aby uvedli, jak často jedí sami. Vědci zjistili, že stravovací návyky představují ohrožení zdraví pro ty, kteří sami jedí více než dvakrát denně.

Vědci také zjistili, že u těchto jedinců je více pravděpodobné, že jsou single, žijí sami a vynechávají jídlo.Muži, kteří jedli sami více než dvakrát denně, měli největší pravděpodobnost výskytu břišní obezity; obvykle tito muži neměli manželku.

Studie publikovaná v magazínu Obesity Research & Clinical Practice ukázala, že muži, kteří jedli o samotě, měli o 64 procent vyšší pravděpodobnost vývoje metabolického syndromu, což je kombinace diabetu, vysokého krevního tlaku a obezity. To ženy, které pravidelně jedly samy, měly o 29 procent vyšší riziko metabolického syndromu.

Stav metabolického syndromu je nebezpečný především proto, že zvyšuje riziko koronárních onemocnění srdce a mrtvice, píše The Independent.

Studie byla inspirována nálezy, které ukázaly, že domácnosti jsou stále menší a že stále více lidí žije v jednočlenné domácnosti. Údaje ONS ukazují, že v loňském roce jen ve Velké Británii žilo v takové domácnosti 7,7 milionů osob, většinou žen.

Témata: jídlo