Může být člověk opilý bez kapky alkoholu? Tahle vzácná nemoc to dokáže!

zdraví

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

29. května 2023 18:55

Nick se musí potýkat s velmi neobvyklou chorobou, která mu pořádně komplikuje život. Jeho rodina si dlouhé roky myslela, že je alkoholik, pravda ale byla někde úplně jinde.

Den co den viděla rodina a známí Nicka opilého a byli přesvědčeni o tom, že se určitě potají oddává alkoholu. Největší starosti měla Nickova manželka, která začínala být z jeho stavu zoufalá. Mnohokrát ho totiž přistihla, jak podivně blábolí a motá se. Zkrátka alkoholik jak vyšitý, píše Daily Mail.

Jenže Američan se alkoholu ani nedotkl. "Když mě žena poprvé obvinila z toho, že jsem opilý, ačkoli jsem nepil, myslel jsem, že se zbláznila. Rodina i přátelé mě považovali za skrytého alkoholika," popisuje Nick.

Podivné stavy se dostavovaly někdy po několika dnech, jindy okamžitě. "Bylo to divné, pokaždé, když jsem snědl brambory nebo jiné potraviny, které obsahují sacharidy, byl jsem jako praštěný. Celý jeden rok jsem každé ráno zvracel," říká muž. Vždycky z něj byl taky cítit alkohol.

Lékaři nakonec zjistili, že Američan trpí velmi vzácným auto-brewery syndromem, tedy tzv. syndromem vlastního pivovaru. Znamená to, že jeho tělo přeměňuje všechny sacharidy na alkohol, který se potom vstřebává do krve. Nyní se snaží udržet v normálu pomocí léků a přísné diety.

Témata: lékaři nemoci