Rakovina je strašákem lidstva. Víte, jak ji poznáte?

Lékaři

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

25. května 2023 19:32

Rakovina je strašákem lidstva. Týmy vědců se snaží nad ní vyhrát. Bezvýsledně. Příčin onemocnění rakovinou bývá více. Jak poznat první příznaky zákeřné nemoci?

Nejčastěji rakovinu způsobuje: kouření a alkohol, vliv psychiky, stresu, dědičnosti, nadměrné slunění či rakovinotvorné látky v potravě. Jaké jsou ale příznaky rakoviny?

Proti rakovině nejsme vůbec bezbranní, jak se mezi lidmi leckdy traduje. Jenže Češi často umírají zbytečně. K doktorovi jdeme se zdravotními pozdě, úplně zapomínáme na preventivní prohlídky, které máme zdarma.

A pak jsou tady zásady, které je potřeba dodržovat. Lékaři například doporučují vyhnout se tukům, nekouřit, nezanedbávat sport a jíst co nejvíce ovoce a zeleniny. Tzv. středomořská strava – zelenina, olivový olej a ryby - je podle onkologů velmi účinnou prevencí proti možnému onemocnění rakovinovým nádorem.

Světové údaje řadí Českou republiku mezi státy s největším výskytem a úmrtností na karcinom tlustého střeva a konečníku. U mužů nám patří dokonce nejvyšší příčka. 

Jako prevenci doporučují lékaři konzumovat až pět porcí ovoce a zeleniny denně, aby mělo tělo dostatek antioxidantů a mohlo se bránit útoku volných radikálů. Není bez zajímavosti, že vědecké studie ukázaly, že riziko vzniku rakoviny prostaty je o plnou jednu třetinu nižší u těch mužů, kteří pravidelně konzumují rajská jablka.

Jaké jsou příznaky vznikající rakoviny?

Rakovina prostaty: tlak na močovou trubici, obtíže s močením, slabý nebo přerušovaný odtok moči, trvalá bolest v dolní partii zad.

Rakovina plic: úporný kašel, vykašlávání hlenu smíšeného s krví, bolest v hrudi.

Rakovina slinivky: nechutenství, nucení na zvracení, mazlavá stolice, tmavohnědá moč a někdy svědění kůže.

Rakovina slinivky: nejstrašnější hrozba mezi rakovinami

Rakovina ledvin: přítomnost krve v moči, spastické bolesti břicha.

Rakovina hrtanu: úporný kašel, vyschlé hrdlo atd.

Rakovina hlasivek: chrapot nebo ztráta hlasu.

Rakovina vaječníků: pobolívání a zvětšování objemu břicha, zažívací a dýchací obtíže, časté močení, tlak na močový měchýř.

Rakovina žaludku: nechutenství a hubnutí, bolest v nadbřišku po jídle, poruchy trávení, zvracení, možné je i krvácení do stolice.

Rakovina ústní dutiny a krku: chronické ústní vřídky, vřídky na jazyku nebo v krku, které se nehojí.

Rakovina prsu: změna velikosti a tvaru prsu, výtok nebo krvácení z bradavky, zarudnutí kůže, bolest prsů a zejména hmatný útvar v prsu nebo v podpaží při samovyšetřování.

Rakovina tlustého střeva a konečníku: chudokrevnost, slabost, hubnutí či nevolnost, krev ve stolici, změna vyprazdňovacích návyků ve smyslu zácpy či průjmů.

Rakovina krve: zvýšená krvácivost, tvorba modřin a krevních podlitin, opakované infekce, bolesti kostí a kloubů.

Rakovina hltanu a jícnu: zhoršující se polykací potíže.

Rakovina kůže: znaménko, které krvácí, zvětšuje se, svědí nebo mění barvu, vřed nebo bradavice, která se nechce hojit.

Rakovina děložního čípku: krvácení po pohlavním styku, krvácení mimo období menstruace, neobvyklý výtok, bolestivá menstruace.

Rakovina děložního hrdla: nepravidelné krvácení mimo cyklus, krvavý nebo hnisavý výtok, chudokrevnost, zvýšená únavnost a úbytek hmotnosti, krev v moči, bolesti v bederní oblasti.

Rakovina varlat: zvětšení varlete, tuhá zatvrdlina od velikosti hrášku, tahavá bolest v podbřišku nebo ve slabinách, nepravidelná bolest v podbřišku vystřelující do varlat, často zvětšení a citlivost prsních bradavek.

Rakovina močového měchýře a ledvin: krev v moči, bolesti a pálení při močení, zvýšená frekvence močení.

Témata: nemoci rakovina lékaři