Léto může být pro důchodce nebezpečné. Na co si při něm dát pozor?

Důchodce, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

23. května 2023 14:47

Léto je čas plný slunce, tepla a dovolených, ale pro důchodce může přinášet i určitá zdravotní rizika. Podívejte se na několik tipů, na co by si senioři v letním období plném vysokých teplot měli dávat pozor.

Ochrana před vysokými teplotamiLetní horko může být pro důchodce náročné. Ujistěte se, že máte po ruce vždy dostatečné množství tekutin a pijte pravidelně, abyste předešli dehydrataci. Mějte na paměti, že alkohol a kofein mohou dehydrataci zhoršit, takže je lepší je omezit. Noste lehké, volné oblečení a chraňte se před přímým sluncem slunečníkem, kloboukem a slunečními brýlemi.

Pozor na sluncePři pobytu na slunci je důležité chránit svou pokožku. Používejte opalovací krémy s vysokým faktorem ochrany před slunečním zářením a nanášejte jej pravidelně. Snažte se vyhýbat se přímému slunci během nejteplejších hodin, obvykle od 10 do 16 hodin. Pokud možno vyhledejte stín nebo se ochraňte slunečníkem.

Cestujte bezpečněPokud plánujete letní dovolenou, ujistěte se, že máte veškerou potřebnou dokumentaci (pas, cestovní pojištění atd.) a informujte své blízké o vašem cestovatelském plánu. Při cestování se ujistěte, že máte přístup ke svým lékům a zdravotní dokumentaci, abyste v případě potřeby měli zajištěnou zdravotní péči.

Prevence úrazůPři letních aktivitách, jako je procházka, jízda na kole nebo plavání, dbejte na bezpečnost. Používejte vhodnou obuv a oděv, abyste minimalizovali riziko pádů a poranění. Při jízdě na kole noste cyklistickou přilbu a dodržujte dopravní předpisy. Při plavání volte bezpečné a monitorované oblasti a buďte opatrní na vlny.

Opatrnosti není nikdy dostZvažte své schopnosti při provádění potenciálně nebezpečných aktivit, jako je práce za vysokých teplot na zahradě, opravy nebo jiné fyzicky náročné činnosti. Pokud se necítíte dostatečně silní nebo zkušení, požádejte o pomoc nebo si najměte profesionály.

Poslouchejte lékařePokud máte předepsané léky, užívejte je poctivě a ujistěte se, že máte dostatek zásob na vaší dovolenou. Zkontrolujte si platnost předepsaných léků a mějte u sebe kontaktní informace na svého lékaře nebo lékařského asistenta, abyste v případě potřeby mohli požádat o pomoc i ze zahraničí.

Témata: důchodci Léto