Jak rozeznat rýmu od alergické reakce?

alergie

Autor: Jan Novák, stars24.cz

4. července 2018 14:45

Nejste si jisti, zda máte alergii? Pokud se jedná o pylové alergie, je možné je identifikovat podle období, kdy vaše alergické symptomy začínají. Na podrobné testy si sice musíte počkat až do podzimu, vaše spolupráce je však důležitá již nyní. Sledujte pylové zpravodajství a zaznamenávejte si popis obtíží i právě kvetoucí rostliny a stromy. Díky vaší spolupráci může následně odborník perfektně vytipovat, které rostliny způsobují alergickou reakci.

Nejčetnějšími pylovými alergeny na přelomu března a dubna je kvetoucí bříza. V tomto období kvete také plno dřevin, které mohou vyvolávat zkříženou alergickou reakci v souvislosti s pylem břízy.

Podle počasí, zhruba od poloviny června do konce července probíhá sezona pylu travin, kdy vnímá potíže hodně lidí. Travin je mnoho druhů, ale většinou není nutné identifikovat konkrétní druh trávy.

Na přelomu srpna a září kvete pelyněk a jemu podobné rostliny, nárazově mohou např. na jižní Moravě a v Polabí potrápit pyly ambrózie.

Pro záznamy obtíží je možné využít zdravotní deník. Ideální je mít jej v elektronické podobě, kde můžete okamžitě jednoduše vytvořit záznam, udat intenzitu obtíží, datum a čas a případně i další informace, jako např. podaný lék nebo pořídit fotodokumentaci. Celý záznam pak můžete na konci pylové sezóny jednoduše přeposlat alergologovi, který snadněji identifikuje potenciální alergeny.

Jak rozeznat rýmu od alergické reakce?

Občas je obtížné rozlišit nachlazení od takzvané senné rýmy, která je hlavním projevem pylové alergie. „Běžné nachlazení by ale mělo do týdne odeznít,“ říká nutriční poradkyně specializující se na úpravu jídelníčku podle zdravotního stavu a genetických dispozic Mgr. Lucie Weiss z Medicínského Centra Praha a radí: „Pokud potíže přetrvávají déle než týden a je právě pylová sezona, je velmi pravděpodobné, že se jedná o alergii.“

Pylové alergie se netestují přes léto z důvodu vysoké koncentrace alergenů ve vzduchu. Další stimulace imunitního systému alergotesty by mohla způsobit nepřiměřenou reakci. Testování se provádí během podzimu a zimy. „V pylové sezóně můžete sledovat průběh obtíží v závislosti na pylovém zpravodajství např. pomocí aplikace pyly.cz,“ říká Mgr. Lucie Weiss a popisuje: „V aplikaci se zaznamená datum, popis obtíží a případná fotodokumentace. Celou sezónní reakci pak můžete odeslat svému lékaři, který i na jejím základě může lépe určit původce alergie. Součástí aplikace je i aktualizované pylové zpravodajství, které pomáhá identifikovat případné pylové alergeny.“

Pozor na zkříženou alergickou reakci

„Zkříženou alergickou reakci často způsobují kombinace pylové alergie a určité potraviny,“ říká Mgr. Weiss a vysvětluje: Tyto zkřížené alergické reakce vznikají na základě chemické podobnosti pylových a potravinových alergenů. Typickým příkladem je alergická reakce na jablko nebo lískový ořech v sezóně, kdy kvete bříza. Reakce se může projevovat např. nepříjemným pálením rtů či svěděním pokožky.“

Alergenům, které způsobují zkříženou reakci, je dobré se vyhýbat zejména v jejich sezóně. A právě proto je dobré sledovat pylový kalendář. Riziko alergické reakce můžete snížit tepelnou úpravou potravin, například povařené jablko nebo meruňkový kompot problémy nedělají (výjimkou jsou ořechy a kořenová zelenina).

Jak se mohu preventivně připravit na pylovou sezónu?

Pokud mám potvrzenou alergii a vím, na které pyly, je dobré se ještě před začátkem sezóny zásobit potřebnými léky a sledovat, které pyly jsou dominantní ve vzduchu a které mohu očekávat v nejbližší době. Léky je vhodné začít brát s krátkým předstihem, ještě před vypuknutím obtíží.

Součástí preventivní přípravy na pylovou sezónu je právě i sledování pylového zpravodajství na vašem telefonu. Aktuální informace vám pomohou s včasnou přípravou na období, kdy se alergologické testy neprovádějí.

Témata: alergie Léto