Pozor na střevní parazity. Jak mohou proniknout do lidského těla?

Ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

19. dubna 2023 21:44

Ředitelka odboru laboratoří AGELLAB, Elena Gaboňová, upozornila, že střevní parazité mohou proniknout do lidského těla prostřednictvím špatně umytých nebo nedostatečně tepelně zpracovaných potravin a od domácích zvířat. Mezi ohroženými jedinci tak mohou být jak děti, které mají tendenci zkoumat okolí ústy, tak i zahrádkáři či cestující do zahraničí.

"Dbejte na osobní hygienu, vyhýbejte se vodě z neznámého zdroje a maso dostatečně tepelně zpracovávejte. Zeleninu a ovoce před konzumací vždy dobře omyjte. Pokud je členem vaší domácnosti pes či kočka, nezapomeňte na jejich pravidelné odčervení," uvedla pro slovenskou agenturu TASR.

Dodala, že mezi příznaky výskytu střevních parazitů patří bolesti břicha, nechutenství či problémy s vyprazdňováním. V pokročilejším stadiu pak může docházet i k poruše vstřebávání živin.

"To je mimořádně nebezpečné zejména u lidí s oslabenou imunitou, dětí a seniorů," uvedla Gaboňová s tím, že kromě potíží s trávením mohou parazité stát i za narušenou imunitou, problémy s játry, hmotností, spánkem či kožními problémy.

Přítomnost parazitů v těle lze odhalit specializovaným laboratorním vyšetřením a pokud se jejich výskyt potvrdí, je nutná návštěva lékaře, který zahájí léčbu. Ta tělo zbaví parazitů a předejde různým komplikacím, jako jsou střevní infekce či autoimunitní onemocnění.

Témata: nemoci paraziti zdraví