V Česku řádí chřipka! Kdy epidemie odezní?

Nachlazení, ilustrační fotografie

Autor: ČTK

11. března 2023 19:05

Počet případů akutních respiračních infekcí v ČR se mírně zvýšil, téměř o pětinu mezi nimi přibylo nemocných s chřipkou. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) se potvrdilo, že přišla druhá vlna epidemie, napsal v tiskové zprávě.

Nemocných s různými infekcemi dýchacích cest bylo v minulém týdnu 1422 na 100.000 obyvatel, téměř o procento víc než v předcházejícím týdnu. Lidí pozitivně testovaných na covid-19 bylo naopak podle údajů ministerstva zdravotnictví v mezitýdenním srovnání méně.

Odborníci nárůst počtu případů chřipky očekávali. "Kopírujeme tak pomyslnou druhou vlnu chřipky, vyvolanou především viry chřipky typu B, která se projevuje i jinde v Evropě. Lze očekávat, že v řádu několika týdnů i tato druhá vlna pomine, nejde o nic výjimečného," uvedl vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ Jan Kynčl.

Nemocných s respiračními infekcemi, mezi něž SZÚ vedle chřipky a covidu-19 počítá také rhinoviry způsobující rýmu, RS virus a další infekce, přibylo proti předcházejícímu týdnu hlavně u dospělých od 25 do 64 let. Nejvyšší nemocnost je stále v Pardubickém a Jihomoravském kraji. Ve většině krajů podle něj zůstávají ohniska epidemie respiračních nemocí.

Témata: nemoci chřipka