Obrovská hrozba pro naše zuby? Na kávu zapomeňte

žena s čajem

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

24. června 2018 7:00

Káva sice může povzbudit tělo, zároveň ale rozhodně neprospívá našim zubům. Oblíbený nápoj nám v ústech dokáže udělat pořádnou paseku. Pokud ale ve snaze udržet si zářivý bílý úsměv sáhnete raději po čaji, bude to ještě horší, varují zubaři pro server The Independent.

O tom, že káva nepříjemně barví naše zuby, se mluví už dlouho. Skvrny od kávy na zubech jsou dokonce vytrvalejší než skvrny od tabáku. Navíc zuby se skvrnami od kávy jsou obvykle lepivější a přitahují tak částečky jídla a bakterie. Myslíte si, že vhodnější tedy bude pít čaj?

To ani náhodou, varují zubaři. Podle experta Jordana Kirka není problémem jen černý čaj - všechny druhy čajů totiž podle něj mohou způsobit zbarvení vašich zubů. „Zubní sklovina je přirozeně porézní a může absorbovat taniny v čaji, což vede k nepříjemnému hnědému zbarvení zubů," řekl.

Třísloviny (taniny) jsou rostlinné polyfenoly trpké, svíravé či hořké chuti, které sráží proteiny. Objevují se nejen v čaji, ale i ve víně – především červeném, nebo v některých druzích ovoce.

Čaj obsahuje hned několik sloučenin, o kterých je známo, že barví zuby. Patří sem i theaflaviny či thearubiginy. Čím silnější čaj je, tím více tyto látky barví zuby. Theaflaviny a karubiginy jsou složkami taninu, látky, která se také používá v procesu opalování kůže.

Zelený čaj obsahuje nejvyšší množství taninů, říká Victor R Preedy, autor knihy Čaje ve zdravotnictví a prevenci nemocí. Některé taniny jsou antioxidanty a tak údajně pomáhají snížit riziko onemocnění srdce a rakoviny. Velké množství kyseliny tříslové může způsobit podráždění žaludku a poškození jater, experti ale zjistili, že čaje - zelené i černé, obsahují třísloviny, nikoli kyselinu tříslovou.

Kirk také vysvětluje, že vysoká úroveň taninů vytváří plak na vašich zubech, což může vést k tomu, že se zuby obarví dožluta.

Témata: zdraví Lidé