RS virus a chřipka v Česku: Nedostatek léků je zažehnán. Na jak dlouho?

Lékárny

Autor: ČTK

22. prosince 2022 20:04

Situace týkající se nedostatku sirupu Nurofen a penicilinu už je ustálená. Výrobce dodal 300.000 balení, postupně se od úterý dodává do lékáren. Jak dlouho takové množství Česku vydrží?

"Lékárny jsou zásobeny v dostatečném množství. Už dodávky, které počítáme do října letošního roku, v některých případech převyšují ty z minulého roku. Poptávka je však vyšší, což se nedalo úplně předvídat," uvedla ředitelka SÚKL Irena Storová.

Vyzvala zákazníky, aby nebyli nepříjemní na lékárníky, kteří za výpadek nemohou a v případě výpadku jim naopak pomohou vybrat náhradní řešení. Požádala je také, aby nenakupovali velká množství sirupu a netvořili si zásoby. "Pro sedmnáctiletého pacienta obvykle nedává smysl kupovat dětský sirup, pokud může mít tabletu," doplnil lékárník Fakultní nemocnice Motol Petr Horák. Lékárna má podle něj další dodávky sirupu slíbené na pátek i na dobu mezi svátky.

Dodávka 300.000 balení sirupu podle Dvořáčka obvykle vystačí na celé čtvrtletí. V současné době se Česko i další evropské země potýkají s výjimečně silnou epidemií RS virů, které postihují hlavně malé děti. Virus se mezi nimi šíří každoročně před epidemií chřipky, v posledních dvou letech ale byla epidemie slabá díky protiepidemickým opatřením souvisejícím s epidemií covidu-19. V současné době se šíří RS virus, chřipka i covid.

"Aktuální situace je nešťastná a za výrobce můžu říct, že se snažíme hledat řešení, jak chybějící léky nebo jejich alternativy dostat k pacientům v co nejkratším čase," uvedl ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) David Kolář.

Témata: léky Lékárny