RS virus se šíří Českem. O co se jedná a kdo se může nakazit?

Nachlazení, ilustrační fotografie

Autor: ČTK, stars24.cz

12. prosince 2022 22:00

Česko je na hranici epidemie akutních infekcí dýchacích cest, v mezitýdenním srovnání se nemocnost zvýšila o pětinu a lékaři se častěji setkávají i s chřipkou. ČTK to dnes sdělila mluvčí Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Štěpánka Čechová. Mezi akutní respirační infekce lékaři počítají chřipku, RS viry (RSV) a další infekce. V minulých týdnech nejvíc přibývalo nemocných dětí, za uplynulých sedm dní naopak nejvíce roste nemocnost ve věkové skupině jejich rodičů.

"Nárůsty nemocnosti nadále evidujeme ve všech krajích a ve všech věkových skupinách, což odpovídá zvyšujícím se počtům pozitivních záchytů chřipkových virů a dalších respiračních původců v populaci," uvedl vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ Jan Kynčl.

Výrazně podle něj přibývá případů v kategorii chřipce podobných onemocnění, což je pro začátky epidemie typické. "V této kategorii se nemocnost v porovnání s minulým týdnem zvýšila celkově o 112 procent," dodal.

Nemocnost v minulém týdnu byla podle SZÚ 1754 případů na 100.000 obyvatel. "Z hlediska nemocnosti se v rámci České republiky nacházíme na hranici epidemie akutních respiračních infekcí. Situace se nehodnotí snadno, neboť v současnosti se ve vyšší míře uplatňuje několik původců respiračních onemocnění, kteří současně vedle sebe cirkulují v populaci, zejména viry chřipky, SARS-CoV-2 a RS virus. Lze předpokládat, že v dalším týdnu se počty nemocných s chřipkou budou dále zvyšovat," doplnil Kynčl.

Podle zprávy SZÚ je nejvyšší nárůst od předchozího týdne mezi lidmi ve věku 25 až 64 let (27,5 procenta) a dětí ze základních škol (22,4 procenta). Zatím relativně méně přibývá nemocných seniorů, v mezitýdenním srovnání jich je o 12 procent víc. Odborníci ale již dříve upozornili, že epidemie obvykle začíná u dětí, pak se nakazí rodiče a poté případně prarodiče, kteří dostanou nemocné děti na hlídání.

Z krajů hlásí lékaři nejvyšší nemocnost v Jihomoravském, Pardubickém a Karlovarském kraji, kde překročila 2000 případů na 100.000 obyvatel. "Jak v naší, tak v evropské populaci cirkuluje především chřipka typu A, přičemž se vyskytují oba dva její subtypy, H3N2 i H1N1. Chřipka typu B cirkuluje omezeně, přičemž zachycena je jen linie Victoria," dodal Kynčl.

Případnou epidemii chřipky vyhlašuje hlavní hygienička, sledování akutního stavu v jednotlivých krajů zajišťují krajské hygienické stanice (KHS). "Státní zdravotní ústav zpracovává pravidelná týdenní hlášení KHS a spolupracujících virologických laboratoří o stavu respiračních infekcí," doplnila Čechová.

Podle Kynčla je stále možné nechat se proti chřipce očkovat. Doporučuje ho ale pouze lidem, kteří jsou aktuálně v dobrém zdravotním stavu a nemají příznaky respirační infekce. Ochrana po očkování začíná až zhruba za dva týdny.

Co je RS virus?

RS virus je "respirační syncytiální virus", který může způsobovat běžné nachlazení, ale také může vést k vážným dýchacím obtížím nebo dokonce k těžkému zánětu plic. Téměř všechny děti prodělají infekci RSV do svých 2 let. V průběhu života se může člověk nakazit virem RSV několikrát, přičemž infekce se může projevovat různě.

Infekci RSV lidé obvykle ani nezaznamenají a prodělají normální nachlazení a za pár dní se zase zotaví. Virus ale může způsobit také velmi těžkou infekci a vyžadovat hospitalizaci či kyslíkovou terapii s dlouhodobými zdravotními následky.

Témata: nemoc