Příspěvek na mobilitu poroste. Podívejte se o kolik

Marian Jurečka

Autor: ČTK

3. července 2022 17:11

Příspěvek na mobilitu pro lidi s handicapem by se mohl zvýšit nejspíš od září, nebo od října. Od října by vláda mohla upravit i příspěvek na zaměstnávání postižených.

Ministr práce Marian Jurečka bude navrhovat bude navýšení dávky na mobilitu z 550 na 900 korun, řekl ČTK. Podpora na zaměstnávání by podle plánu mohla vzrůst o 600 korun na 13.900 korun. Zvednutí částek má zmírnit dopady zdražování.

"Připravujeme novelu zákona tak, abychom dokázali příspěvek na mobilitu zvýšit buď od 1. září, nebo od 1. října. Uvidíme, jak budeme rychlí v legislativním procesu," řekl Jurečka.

Zvýšení příspěvků na mobilitu či na zaměstnávání postižených měl původně obsahovat balíček opatření ke zmírnění dopadů vysoké inflace na lidi s handicapem. Ministr koncem dubna řekl, že ho do měsíce předloží. Návrhy začala projednávat vláda, debatu přerušila.

Příspěvek na mobilitu je pro lidi s průkazem ZTP či ZTP/P a činí 550 korun měsíčně. Naposledy vzrostl o 150 korun od ledna 2018. Loni se na něm vyplatilo 1,7 miliardy. Novelu se zvýšením příspěvku připravila i opozice. SPD navrhovalo navýšení na 800 korun. Hnutí ANO ve svém návrhu zvedá částku na 2000 korun, vláda to odmítla. "My budeme navrhovat 900 korun," uvedl ministr.

Témata: Marian Jurečka (KDU-ČSL) Sociální dávky