Chodíte si po obědě lehnout? Možná je to předzvěst vážné nemoci!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

27. března 2022 12:26

Delší a častější podřimování během dne může být předzvěstí Alzheimerovy choroby. Vyplývá to ze studie, která sledovala denní spánkové návyky starších lidí.

Nadměrné "šlofíky" jsou podle vědců spíše varovným příznakem než příčinou duševního úpadku, napsal The Guardian.

Zjištění by mohla pomoci sjednotit rozporuplné výsledky studií, které měří účinky zdřímnutí přes den na kognitivní zdraví starších lidí. Některé předchozí výzkumy zdůrazňovaly přínos malé siesty po obědě pro dobrou náladu, bdělost a výkonnost při řešení úkolů.

Nejnovější studie uvádí, že zvyšující se počet šlofíků souvisí s vyšší pravděpodobností vzniku mírné kognitivní poruchy nebo Alzheimerovy choroby.

"Může to být znak zrychleného stárnutí," uvedla psychiatrička Yue Leng z Kalifornské univerzity v San Francisku. "Hlavní závěr je, že pokud jste nebyli zvyklí podřimovat a všimli jste si, že začínáte být přes den více ospalí, může to být signál zhoršujícího se kognitivního zdraví," dodala lékařka.

Účastníci výzkumu, kteří si zdřímli více než hodinu denně, měli celkově o 40 procent vyšší riziko vzniku Alzheimerovy choroby než ti, kteří si zdřímli méně než hodinu denně. A lidé, kteří si zdřímli alespoň jednou denně, měli o 40 procent vyšší riziko vzniku Alzheimerovy choroby než ti, kteří si zdřímli méně než jednou denně.

Témata: nemoci spánek