Vakcína "pro odmítače" míří do Česka? Kdy Novavax dorazí?

Očkování proti koronaviru, ilustrační fotografie.

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

27. ledna 2022 19:29

Od 1. února bude podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) možné se předem registrovat k očkování vakcínou od firmy Novavax. Očkovaní začne zřejmě první týden v březnu, řekl dnes novinářům Válek. Poslancům v rámci interpelací řekl, že toto očkování by podle odhadů mohlo podstoupit až půl milionu lidí.

Předregistrace ukážou podle náměstka ministra Josefa Pavlovice (Piráti) zájem o novou vakcínu podle krajů, lidé pak budou informováni, kde a kdy se mohou nechat očkovat.

Česko má nové vakcíny objednány podle Válka stovky tisíc dávek, je možné objednávky navýšit. První dodávky dorazí zřejmě v celé EU na konci února. Jde o takzvanou proteinovou vakcínu, která podle informací Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) obsahuje v laboratoři vyrobený spike protein. Určena bude pro lidi starší 18 let.

Evropská agentura pro léčivé přípravky vakcínu schválila 20. prosince. Část vakcíny, její spike proteiny, se vyrábějí v závodě v obci Bohumil, která je součástí středočeských Jevan. Dříve se tam vyráběly například vakcíny tamiflu proti ptačí chřipce.

"Domnívám se, že je vhodná pro všechny ty, kteří mají obavy z těch modernějších mRNA vakcín," uvedl Válek. Vakcíny se aplikují dvě dávky v odstupu 21 dní. Zatím podle Válka není jasné, jestli se s ní bude i přeočkovávat. Jako lékař se Válek ale domnívá, že by to mělo být možné včetně podání této vakcíny po očkování mRNA vakcínami jako boosteru.

Současné zpomalení počtu nově očkovaných dal ministr do souvislosti s tím, že v Česku vrcholí aktuální vlna epidemie koronaviru, takže lidé jsou v karanténě či izolaci a s prodělanou nemocí covid-19 nebudou půl roku očkování potřebovat. "Nejpozději za tři týdny bude ta vlna za námi," míní Válek. Důležité pak podle něj bude připravit se na možnou další podzimní vlnu a případné přeočkování. Na neočkované je zaměřena cílená kampaň prostřednictvím textových zpráv a praktických lékařů, dodal.

V Česku se s očkováním proti covidu-19 začalo 27. prosince 2020. Podle původních očekávání měla být vakcína od Novavaxu jedna z prvních, která dostane registraci pro podávání v EU. Nakonec byla první schválenou vakcína od firmy Pfizer/BioNTech, která tvoří podle dat o očkování téměř 83 procent v tuzemsku aplikovaných dávek a je také jednou ze dvou, jimiž se lidé přeočkovávají. Dosud se v Česku nechaly očkovat méně než dvě třetiny obyvatel, což je v západní a střední Evropě spíš menší proočkovanost.

Ministr také uvedl, že zatím nemá Česko uzavřenou smlouvu s firmou Pfizer na dodávku léku paxlovid. Podmínky smlouvy podle něj není možné zveřejnit. Zatím není jasné, kdy bude dodaný. "Proto o tom jedná celá Evropská unie společně. Já jsem uvolnil z rozpočtu Všeobecné zdravotní pojišťovny, po dohodě s jejím vedením, miliardu korun. Teď záleží na tom, kdy firma podepíše smlouvu s EU," dodal. Nemocnice ale podle něj mají jiné léky, kterými mohou pacienty s covidem-19 léčit. Léčebné protokoly mají nastavené také praktičtí lékaři.

Témata: očkování