Povinné očkování: Ožehavá otázka. Hrozila by Česku v některých ohledech paralýza?

Očkování proti koronaviru, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

29. listopadu 2021 10:20 | Aktualizováno: 29. listopadu 2021 11:09

Česko řeší v posledních dnech otázku povinného očkování v některých profesích. Hrozilo by například ochromení některých složek státu? Mnozí lidé se toho obávají.

V rámci EU je jen jediná země, která oznámila záměr zavést povinné očkování proti covidu-19. Od 1. února s tím počítá sousední Rakousko. V Česku byla mezitím zahájena debata o povinnosti přinejmenším v některých skupinách.

Podle posledního vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) by měla platit rovněž od února pro lidi nad 60 let, pracovníky ve zdravotnictví a sociálních službách, vojáky, hasiče a policisty. Z jejich řad už ale zazněly určité výhrady.

Policejní prezident Jan Švejdar sice pochválil 82 % zaměstnanců policie, kteří se očkovat nechali, zmínil se ale o možných ztrátách. "Nejsem si ale jist, zda si Policie ČR může dovolit ztratit až 10 tisíc kvalifikovaných lidi, kteří očkování doposud odmítají," uvedl na twitteru.

"Než bude rozhodnuto o povinném očkování konkrétních profesních skupin, je třeba diskutovat a vyjasnit si následky, které by to pro ně v praxi mohlo mít. U Policie ČR si to v tuto chvíli nedovedu představit," dodal Švejdar. 

Témata: očkování Policie ČR Adam Vojtěch (ANO)