Epidemie neočkovaných v Česku: Co by se stalo, kdyby se proočkovalo víc lidí?

Očkování proti koronaviru, ilustrační fotografie.

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

28. října 2021 10:46

Za epidemii neočkovaných označil současné rychlé šíření onemocnění covid-19 v Česku ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Co by se změnilo, kdyby se zvýšila proočkovanost obyvatelstva?

Pokud by se zvýšila proočkovanost obyvatelstva, bylo by podle ministra možné zrušit všechna opatření proti šíření nového koronaviru. O případném zavedení povinné vakcinace ale musí podle Vojtěcha rozhodnout příští Sněmovna, nikoli ministerstvo zdravotnictví.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška se celé Česko v tomto nebo příštím týdnu dostane na 300 případů nákaz koronavirem za sedm dní v přepočtu na 100.000 obyvatel. K dnešku je to podle dat na webu resortu zdravotnictví 217 případů. Do konce roku čeká Dušek kolem 2000 hospitalizovaných s covidem-19.

Končící ministr zdravotnictví Vojtěch je přesvědčen o tom, že šíření covidu v Česku se stalo epidemií neočkovaných. Podle dat o šíření nákazy za říjen tvoří lidé bez vakcíny 74 procent pozitivně testovaných a 63 procent hospitalizovaných. Pokud by se proočkovanost zvýšila, bylo by možné zrušit "třeba zítra" všechna protiepidemická opatření, řekl dnes ministr na tiskové konferenci.

Jednou z možností, jak zvýšit proočkovanost obyvatelstva, by mohla být povinná vakcinace. O jejím případném zavedení by ale podle Vojtěcha musela rozhodnout příští Sněmovna, jejíž ustavující schůze začne 8. listopadu. "Určitě nemá být ministerstvo zdravotnictví, kdo rozhodne. Musí to být celospolečenský konsenzus," uvedl dnes ministr.

Témata: očkování Adam Vojtěch (ANO)