Nejen covid! Evropě hrozí vážná chřipková sezóna, varuje ECDC!

Ilustrační fotografie.

Autor: stars24.cz, ČTK

26. října 2021 17:45

Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) dnes vydalo varování před hrozbou závažné chřipkové sezóny. Ačkoliv šíření chřipkového viru je ve státech Evropské unie stále nízké, v Chorvatsku byl zaznamenán typ A chřipkového viru, který patří k těm, již častěji způsobují chřipkové epidemie. ECDC se také obává souběhu epidemií chřipky a covidu-19.

"Brzké zachycení typu A naznačuje, že nadcházející chřipková sezóna by mohla být vážná, nyní však nikdo nedokáže s přesností říct, jak bude chřipková sezóna vypadat," uvedl šéf ECDC Pasi Penttinen. Chřipka může způsobit závažné zdravotní komplikace hlavně u seniorů a lidí s oslabenou imunitou. ECDC proto vyzývá k očkování těchto skupin lidí a zdravotníků.

Odborníci se obávají souběhu epidemií chřipky a covidu-19, jež by mohly výrazně zkomplikovat chod zdravotnických zařízení. Podobné obavy panovaly i loni na podzim. Výskyt chřipky se však vloni snížil v unijních zemí o 99 procent ve srovnání s jinými roky. Podle badatelů šíření chřipkového viru zabránila opatření proti covidu-19, jako zákazy sdružování většího počtu lidí či povinnost nosit roušky a respirátory. Letos na podzim jsou však opatření ve srovnání s loňským rokem v mnoha zemích mírnější.

Podle ECDC se každoročně chřipkou nakazí zhruba pětina obyvatelstva a každý čtvrtý nakažený má průběh nemoci s příznaky.

Témata: chřipka EU