Proočkovanost v EU: Jak je na tom Česko?

Očkování, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

31. srpna 2021 21:03

Očkování proti covidu-19 začalo ve většině zemí Evropské unie vloni 27. prosince. Letos v polovině ledna si Evropská komise stanovila cíl naočkovat do léta 70 procent dospělé populace. Tohoto cíle bylo podle prohlášení komise dosaženo dnes.

Situace v jednotlivých zemích se ale velmi liší, některé státy už stanovený cíl přesáhly, zatímco jiné do něj mají ještě daleko. Plně chráněno očkováním je nyní podle komise 256 milionů ze zhruba 450 milionů obyvatel zemí evropského bloku.

Nejvíce plně naočkovaných má podle statistiky Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) Malta, a to přes 90 procent dospělé populace. Nad 80 procenty plně naočkovaných se pohybují Irsko, Dánsko, Belgie a Portugalsko, více než 70 procent již dosáhly Španělsko, Nizozemsko, Kypr, Francie, Lucembursko a Německo.

Nejméně naočkovaných je v zemích východní Evropy - Bulharsko zatím naočkovalo pouze pětinu populace, zatímco Rumunsko přes 30 procent. Chorvatsko, Lotyšsko, Slovensko a Slovinsko naočkovaly asi polovinu populace. Česká republika se s 62,1 procenty naočkovaných podle ECDC nachází mírně pod unijním průměrem.

Témata: očkování EU