Nošení roušek ve školách? Začíná se rýsovat, co bude na podzim!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

4. srpna 2021 11:37

Ačkoliv do začátku školního roku zbývá ještě měsíc, už se pomalu rýsují pravidla pro žáky a studenty. Jisté je, že roušky nesundají.

Z návrhu ministerstva zdravotnictví mimo jiné plyne, že by školy měly od září v co největší míře zachovávat homogenitu skupin dětí a omezit slučování tříd či hromadné školní akce.

Neměly by se pořádat například besedy či divadelní představení, omezit by se měl i pohyb cizích lidí v prostorách škol a tělocvik by měl být co nejvíc venku.

To, kde budou muset děti a zaměstnanci školy nosit roušky či respirátory, by se mělo řídit aktuálními opatřeními ministerstva. Jako minimum se předpokládá zachování roušek třeba na chodbách či v šatnách.

Podle již dříve schváleného materiálu se žáci základních a středních škol na začátku září také třikrát otestují antigenními testy na covid-19. Termíny testování budou 1. či 2. září a dál 6. a 9. září. Podle výsledků testů z prvních dvou termínů se rozhodne o dalším testování.

Školy budou moct antigenní testy nahradit i přesnějšími PCR testy, pro které budou platit jen dva termíny testování. Pro děti, které se na covid-19 preventivně neotestují, bude ve škole po celou dobu povinná rouška či respirátor. Pokud odmítnou i to, nebudou se moct účastnit prezenčního vzdělávání. Výjimka bude platit pro žáky s očkováním nebo dokladem o prodělané nemoci.

Témata: Zdravotnické roušky studenti Školství