Očkování bez registrace už lze i v autobusu. Podívejte se kde

Vakcína, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

1. srpna 2021 16:29

Bez registrace se Pražané a návštěvníci metropole mohou nově proti nemoci covid-19 naočkovat v pojízdném očkovacím centru, který zřídil pražský magistrát. Očkovací autobus postupně navštíví asi desítku míst v metropoli.

Poprvé budou zdravotníci v autobuse očkovat zájemce v sobotu u zoologické zahrady v Troji. Podávat se bude jednodávková nebo dvoudávková vakcína podle přání klienta. 

První zastávkou autobusu bude zoologická zahrada. Tam se zájemci o očkování budou moci bez předchozí registrace pro dávku vakcíny dostavit o víkendu na přelomu července a srpna v čase od 09:00 do 17:00. V dalších dnech bude autobus stavět například na náplavkách u Hořejšího a Rašínova nábřeží, na Olympijském festivalu ve Stromovce nebo na pražském Výstavišti. Přesnou trasu a provozní dobu očkovacího místa zájemci najdou na webu Prahy.

V autobuse, který bezplatně zapůjčil Dopravní podnik hlavního města, bude možné naočkovat až 300 lidí denně. Provoz místa bude zajišťovat zdravotnický tým Metropolitního očkovacího centra na Vyšehradě ze společnosti MEDICON. Zájemci o vakcínu si budou moci vybrat mezi jednodávkovou vakcínou Johnson & Johnson a dvoudávkovou Pfizer/BioNTech. K podání druhé dávky vakcíny bude opět možné dostavit se do autobusu nebo se očkovaní budou moci objednat na jiné očkovací místo.

Na většině stanovišť, která autobus navštíví, budou zdravotníci pod dohledem pediatra podávat vakcínu i dětem ve věku 12 až 15 let. Podle zástupců magistrátu se tak bude jednat o první očkovací místo, kde se budou zástupci této věkové kategorie moci očkovat bez registrace. Očkování zde budou moci za podmínek stanovených Ministerstvem zdravotnictví ČR podstoupit také cizinci. Podle primátora město nyní u ministerstva usiluje i o možnost očkovat v autobuse samoplátce.

Témata: očkování Autobusy