V Praze bude jezdit OČKOVACÍ AUTOBUS! Co nabídne?

Očkování proti koronaviru, ilustrační fotografie.

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

29. července 2021 18:56

Bez registrace se Pražané a návštěvníci metropole mohou nově proti nemoci covid-19 naočkovat v pojízdném očkovacím centru, který zřídil pražský magistrát. Očkovací autobus postupně navštíví asi desítku míst v metropoli.

Poprvé budou zdravotníci v autobuse očkovat zájemce v sobotu u zoologické zahrady v Troji. Podávat se bude jednodávková nebo dvoudávková vakcína podle přání klienta. Novinářům to dnes řekli primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti) a radní pro oblast sociální politiky a zdravotnictví Milena Johnová (Praha Sobě).

"Autobus bude přistavený na místech, která jsou frekventovaná, nebo na významných akcích," řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). První zastávkou autobusu bude zoologická zahrada. Tam se zájemci o očkování budou moci bez předchozí registrace pro dávku vakcíny dostavit o víkendu na přelomu července a srpna v čase od 09:00 do 17:00. V dalších dnech bude autobus stavět například na náplavkách u Hořejšího a Rašínova nábřeží, na Olympijském festivalu ve Stromovce nebo na pražském Výstavišti. Přesnou trasu a provozní dobu očkovacího místa zájemci najdou na webu Prahy.

V autobuse, který bezplatně zapůjčil Dopravní podnik hlavního města, bude možné naočkovat až 300 lidí denně. Provoz místa bude zajišťovat zdravotnický tým Metropolitního očkovacího centra na Vyšehradě ze společnosti MEDICON. Zájemci o vakcínu si budou moci vybrat mezi jednodávkovou vakcínou Johnson & Johnson a dvoudávkovou Pfizer/BioNTech. K podání druhé dávky vakcíny bude opět možné dostavit se do autobusu nebo se očkovaní budou moci objednat na jiné očkovací místo.

Autobus podle primátora Hřiba bude mít za úkol i šíření osvěty o očkování mezi lidmi. Autobus tak bude podle něj naplňovat kontaktní kampaň, kdy se lidé budou moci zdravotníků na místě zeptat na relevantní informace k vakcinaci proti nemoci, což může pomáhat vyvracet ve společnosti se šířící dezinformace.

Na většině stanovišť, která autobus navštíví, budou zdravotníci pod dohledem pediatra podávat vakcínu i dětem ve věku 12 až 15 let. Podle zástupců magistrátu se tak bude jednat o první očkovací místo, kde se budou zástupci této věkové kategorie moci očkovat bez registrace. Očkování zde budou moci za podmínek stanovených Ministerstvem zdravotnictví ČR podstoupit také cizinci. Podle primátora město nyní u ministerstva usiluje i o možnost očkovat v autobuse samoplátce.

Očkování dvěma dávkami vakcíny proti covidu-19 dosud podle údajů z datové platformy Golemio podstoupilo asi 45 procent obyvatel české metropole. Kompletní očkování dvoudávkovými vakcínami tak má za sebou 583.440 osob s trvalým pobytem v Praze. Nejvyšší proočkovanost je v Praze u sedmdesátníků. Ti se k očkování mohli registrovat od března. Vysoký podíl naočkovaných je i mezi osmdesátiletými a staršími Pražany, kteří si termíny očkování mohli rezervovat od poloviny ledna. Lidí ve věku nad 40 let je v Praze kompletně naočkovaná více než polovina, mladších necelá čtvrtina. Celkem druhou dávku vakcíny dosud podstoupilo 4,61 milionu Čechů, naočkováno je tak 43,25 procenta populace.

Zdravotníci zatím lidem v Praze podali přibližně 1,8 milionu dávek očkovací látky proti covidu-19. V hlavním městě se lidé mohou očkovat v očkovacích centrech a u některých praktických lékařů. Na několika místech v metropoli se zájemci mohou nechat naočkovat bez předchozí rezervace termínu. Možné je to například na pražském hlavním nádraží či v obchodních domech Chodov a Smíchov.

Témata: očkování Praha