Očkování 16+ v ohrožení! Vláda může vše změnit!

Vakcína, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

28. května 2021 20:26

Na poslední chvíli by se mělo rozhodnout, zda se od úterý 1. června spustí registrace pro celou kategorii lidí od 16 let, jak původně sliboval premiér Andrej Babiš.

Lidé se k očkování mohli začít přihlašovat postupně podle věku, od toho se odvíjí také zájem a proočkovanost jednotlivých skupin. V nejstarších skupinách nad 70 let je očkováno či registrováno 86 procent z věkové skupiny, osmdesátníci se očkují od poloviny ledna a sedmdesátníci od začátku března.

S každou další věkovou skupinou podíl registrovaných klesá. Mezi čtyřicátníky projevila zájem o očkování zhruba polovina. V neděli byla spuštěna registrace pro lidi ve věku 35 až 39 let, vakcínu dostalo nebo se registrovalo zhruba 35 procent, od úterní noci se hlásili lidé ve věku 30 až 34 let, těch je dosud registrovaná necelá čtvrtina.

Dosud se očekávalo, že se budou od začátku června registrovat všichni lidé starší 16 let. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch to ale může změnit. O tom, že by se znovu otevřela registrace pro užší skupinu, se jedná kvůli tomu, že poměrně velký počet lidí stále čeká na dávku vakcíny.

Témata: očkování