Očkování učitelů: Kolik lidí se přihlásilo v jakém pořadí proběhne?

Očkování, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

28. února 2021 21:24

K přednostnímu očkování proti covidu-19 se v sobotu zaregistrovalo 93.000 učitelů a dalších pracovníků škol. K sobotní 18. hodině to ČTK sdělila mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová. Centrální registrační systém spustil registraci v 9:00. Většina učitelů využila k vyplnění formuláře počítač, část také mobilní telefon. Vyplývá to z dat Chytré karantény.

Po spuštění rezervací pro zaměstnance škol se za první čtvrt hodinu zaregistrovalo 10.000 zájemců, po 50 minutách už systém evidoval 30.000 dokončených registrací. Tempo bylo zhruba deset zapsaných učitelů za vteřinu. Přes počítač se v té době přihlásilo 79 procent učitelů, 19 procent použilo telefon a zbývající část tablet.

Specialisté z Chytré karantény zájem označili za mimořádný. Na twitteru také připomněli, že učitelé mají prioritu po celou dobu očkování, a s registrací tak nemusejí spěchat

"Udělali jsme si anketu a můžeme potvrdit, že zájem o registraci je. Hodně kolegů se ale rozhodlo nechat ji až na příští týden," řekl dnes ČTK po poledni předseda školských odborů František Dobšík. "Jsme rádi, že se možnost přednostního očkování vztahuje i na nepedagogy, například na školní jídelny. Ohlasy máme i od školníků," uvedl s tím, že pokud bude dostatek vakcín, podaří se takto ve školách zajistit bezpečné prostředí.

V první etapě se hlásí zejména učitelé a nepedagogičtí pracovníci ve věku od 55 let výš, případně ti, kteří zajišťují provoz otevřených škol. Ze svých zaměstnanců je vybírali ředitelé jednotlivých škol. Poskytli jim kód, který zaslalo ministerstvo školství a kterým zájemci o očkování při registraci potvrdí svou příslušnost k prioritní profesní skupině. Na očkovacím místě budou později ještě předkládat potvrzení od zaměstnavatele o práci ve škole.

Témata: očkování učitelé