Jedna chirurgická rouška už nebude stačit: Respirátory FFP2 jdou na dračku!

Respirátor FFP2, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

19. února 2021 16:15

Vláda dnes oznámila, že od příštího týdne bude nutné na vybraných místech, která čas od času navštíví opravdu každý, povinné nošení účinnější ochrany úst. Není proto divu, že během dne byl o respirátory velký zájem.

Všechny obchody se sice neotevřou, ale v prodejnách, kde je umožněn provoz, bude od příštího týdne něco jinak. Budou totiž patřit k místům, kde bude platit povinnost nosit respirátory FFP2, nanoroušky či více chirurgických roušek.

Po dnešním ohlášení tohoto nařízení ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO) hlásí lékárny prudký nárůst zájmu o tyto ochranné prostředky. Podle informací ČTK už dříve zvýšily dodávky, zásob mají zatím dostatek.

Také potravinářské řetězce i e-shopy evidují zvýšený zájem, rovněž mají zatím dostatečné zásoby respirátorů i roušek. Již ale zajišťují další dodávky.

Vláda počátkem února rozhodla, že na respirátory třídy FFP2 a vyšší nevztahuje DPH ve výši 21 procent. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) tehdy apelovala na prodejce, aby zrušení daně promítli do cen.

Témata: Zdravotnické roušky Lékárny